Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Съветниците в Каварна отмениха скандалната такса за отразяване от медиите

Правилникът за организацията и дейността на Общинския съвет в Каварна бе отменен на проведеното му днес заседание. Той получи скандална известност заради текст, според който: „Заснемането и излъчването на заседанията на Общински съвет – Каварна се извършват с разрешението на председателя на общинския съвет и се заплащат по определена от Наредба 3 за определянето на местни данъци, такси и цени на услуги на територията на община Каварна тарифа”.

С мотива, че това изискване е в противоречие със Закона за радиото и телевизията и представлява налагане на цензура на медийните услуги областният управител Красимир Кирилов върна Правилника.

В тази връзка председателят на Общинския съвет Йордан Стоянов свика днешното заседание.

Вносителят на предложението, бившият председател на Общинския съвет Красимир Кръстев, настоящ независим общински съветник, оспори твърденията на областния управител. Според него, те не нарушават закона и не налагат цензура. Той още веднъж защити мотивите си заснемането и излъчването на заседанията на местния парламент да се извършва с разрешение на председателя и да се заплаща по определена от Наредба 3 тарифа.

След проведеното гласуване с 15 гласа "за" Правилникът за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация, приет на на 28 януари 2020 г., бе отменен.

Предстои да стартира нова процедура за приемане на документа, като той ще бъде обявен на сайта на Общината, а след това ще се даде време за публично обсъждане, преди отново да влезе за разглеждане от Общинския съвет.

Снимка: Каварна Плюс

c