Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

СУ „Св. Кл. Охридски” в Добрич - различното училище с международно признание (снимки)

Поредно международно признание получи училището по изкуства СУ „Св. Кл. Охридски” в Добрич. То е прието за асоцииран член на Международния танцов съвет към ЮНЕСКО /CID/. Това дава възможност учебното заведение да издава сертификати за учениците от 7 и 12 клас, които са международно признати. С тях възпитаниците на училището ще могат да ръководят самодейни танцови състави по цял свят.

Както Про Нюз Добрич вече писа, преди дни стана ясно, че преподавателят в СУ „Св. Кл. Охридски” Гергана Димитрова също е приета за член на Международен танцов съвет  към ЮНЕСКО.

Училището е председател на Асоциация  на училищата с разширено и професионално изучаване на хореография /АУПРИХ/,  член на Асоциация на училищата с разширено и профилирано изучаване на музика/ EMU/.             

Възпитаниците на училището по изкуства в град Добрич вече няколко десетилетия радват с творчеството и успехите си по концерти, изяви, изложби, състезания, конкурси. Успех, постигнат от големия екип от преподаватели, ученици и родители.

Историята на училището за почва преди 40 години, 35 от които са посветени на изучаване на трите вида изкуство - музика, хореография и изобразително изкуство. 

 Учениците в това училище се обучават в  среда, която е съобразена с  всички съвременни  технологии и процеси в образованието – център по природни науки и математика,  специализирани кабинети по история и география, музикални кабинети , хореографски зали,  ателиета по изобразително изкуство и графичен дизайн, звукозаписно студио, училищно радио,  кътове за отдих и  неформални срещи, класна стая на открито и  кът за отдих сред природата. Последната гордост за училището е обновената концертна зала, изпълнена по всички стандарти на озвучителните системи,  сценично осветление и ефекти. 

 Училището обучава ученици в разширено и  профилирано направление в специалностите музика, хореография, изобразително изкуство и  професиите танцьор и графиче ндизайнер.   

През всичките тези години с талантливите деца работят доказани професионалисти - педагози, учители от няколко поколения, които създават у малките музиканти, танцьори и художници отношение към изкуството и трайна ценностна система.

Това показва и тенденцията много от “климентовци” да се завръщат отново като преподаватели, а други вече като родители  в училище.

Така фамилия ”Охридски” расте във времето  и се доказва постоянно като общност, преследваща единни цели – качествено общо образование, различие чрез възможността за изучаване на изкуства, съхраняване на националните ни традициите и модерен поглед чрез съвременно и иновативно обучение. 

c