Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Днес е Голяма Задушница, почитаме мъртвите си близки

Днес е Голяма Задушница, наричана още Месопустна. Тя се отбелязва седмица пред началото на Великия пост. Във всички храмове в страната ще бъде отслужена заупокойна литургия. 

В съботния ден срещу Неделя месопустна /Месни заговезни/ всички българи извършват помен в памет на мъртвите. Или, както името “Задушница” показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

За помена се приготвя “коливо” – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души”.

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.

През 2019 година Задушниците са три – Задушница преди Неделя месопустна / 22 февруари, събота, ден преди Месни заговезни/, Черешова задушница / 6 юни, събота/ и Архангелова задушница / 7 ноември, събота/.

В деня за възпоменаване на душите на починалите се прави и обща поменна трапеза. Донесената храна се раздава на по-бедни като милостиня за починалите. Приготвят се жито, вода, вино и питка

c