Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

18 смъртни присъди произнася преди 75 години Народният съд в Добрич

Книгите на краеведа Георги Казанджиев „Народният съд в град Добрич“, „Попечителят на бесарабските българи“ и „Войните  между руската и турската  империя на територията на Добруджа“ бяха представени пред обществеността на Добрич. Събитието бе свързано и с 80-годишния юбилей на автора.

Полковникът от резерва, бивш заместник-директор на дирекция „Връзки с обществеността” в Министерството на отбраната Севастиян Добрев представи книгата „Народният съд в Добрич”. По думите му, тези събития са една от черните страници в нашата история. А, темата стои отворена като рана в нашето общество.

Севастиян Добрев

Той подчерта, че, според американската легация, около 30 000 българи са убити без съд и присъда. За сравнение, през Втората световна война българската армия губи в битки 32 000 войници.

Не е казана цялата истина за събитията, още повече, че тези, които са участвали, са направили необходимото, за да заличат следите си, счита той.

Народният съд в Добрич започва точна преди 75 години – на 21 февруари 1945 година в тогавашното кино „Родина”.  86 са задържаните. Произнесени са 18 смъртни присъди, 12 доживотни, а шестима не се явяват пред съда и се счита, че са екзекутирани преди обявяване на присъдите.

Народният съд е юридически узаконена политическа саморазправа с елита на българската нация, посочи   Севастиян Добрев. Съдът в Добрич е бил с председател неуспял юрист, а член-съдиите са били дърводелец, обущар, каруцар и плетачка /бъдещият кмет на Добрич Вида Димитрова, известна като баба Вида/.

Не бръкнем ли в тази рана докрай, тя ще продължава да ни разделя, счита Добрев. Той припомни думите на историка Георги Марков, според когото, хората са съдени от Народния съд като фашисти, без да са били такива. Никой от тях не е споделял фашистката идеология. Съдени са, за да бъдат убити.

На 8 години затвор и конфискация на имуществото от съда в Добрич е осъден отец Марин Иванов от Балчик само за това, че е водил словесна кампания от амвона. Сред осъдените на смърт е журналистът и главен редактор на вестник „Добруджански глас” Любен Станчев. Севастиян Добрев прочете предсмъртните му писма до съпругата и сина му, както и до майка му. Той пише „Умирам невинен”, а на сина си повелява „да бъде честен и достоен, да вярва в доброто у хората”

Направих тази книга, защото сме длъжни да запознаем с тези събития бъдещите поколения, посочи Георги Казанджиев. Обясни, че събраната в книгата информация е базирана на документи, за което Георги Казанджиев благодари на ръководството на РБ „Дора Габе” и на Държавния архив. Преснетите документи авторът ще предаде за съхранение и четене и на РБ “Дора Габе“.

Георги Казанджиев е автор на 67 книги , от които 12 са посветени на бесарабски българи, 13 книги са за добруджанските села, за манастири от околността, за духовни лица.

Той получи отличие от българската община "Света София" в Измаил, Украйна. Авторът бе поздравен и от международния форум „Българско наследство”, който се провежда в Балчик, от НЧ „Йордан Йовков”, от ПП ГЕРБ-Добрич и други.

c