Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

14 дела, свързани с еврофондовете, са гледани в Добрич през 2019 година

Огромен е броят на делата по Закона за управление на средствата от европейските структурни фондове през 2019 година, съобщи пред журналисти председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. По думите му те са между 800 и 900. В Административния съд в Добрич през м. г. са гледани 14 такива дела.

Според Чолаков броят им е толкова голям, тъй като в момента се прави ревизия на всички програми за управление на средства от европейски фондове. Почти няма община, която да не се е издънила и вървят производства за събиране на неустойки, каза висшият магистрат.

С почти две трети е спадът на делата, свързани с местните избори през есента на м. г. в сравнение с предния вот за местна власт преди четири години, информира Георги Чолаков. Образувани са 140 дела в цяла България и те вече са почти приключени. Има и касирани избори в 3-4 села.

Голям проблем в българското правораздаване е неизпълнението на съдебните актове от местните администрации, сподели председателят Върховния административен съд. Той допълни, че в момента ВАС работи по оперативна програма за анализ и причините, поради които кметовете и общинските съвети на изпълняват съдебните решения. В Добрич през м. г. са гледани 36 дела по протести на прокуратурата, с които се сезира съда срещу нормативни актове на общинските съвети. Това са важни дела, защото касаят много сериозни обществени интереси, тъй като са нормативни актове и уреждат отношенията на територията на цялата община, обясни Чолаков. Много често в хода на самото производство ОбС променяли незаконосъобразните актове. Смятам, че тази политика на прокуратурата е много добра, коментира висшият магистрат. Той е обсъдил в разговор с новия зам.-главен прокурор във Върховната административна прокуратура възможностите за разширяване на предмета на този контрол.

c