Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Земеделци разпродават лавандулови насаждения в област Добрич

Зачестиха обявите за продажба на лавандулови полета в Добричка област. Тенденцията е започнала още през есента на 2019 г., обобщиха земеделски стопани.

В момента парцелите с етерично-маслената култура се обявяват на различни цени – от 2200 до 3850 лв. за декар.

40 % от производството на лавандула у нас е концентрирано в Добруджа, обяви преди дни зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева. От 2014 г. до сега за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) са заявени пет пъти повече насаждения.

Масовото залитане към етерично-маслените култури доведе до драстично увеличаване на „лилавите” полета.

През 2019 г. в Добричка област беше прибрана реколтата от над 72 000 дка лавандула, сочат официалните данни. По неофициална информация обаче насажденията с ароматната билка отдавна са достигнали 100 000 дка. Само 10 години по-рано в цяла Добричка област е имало едва 600 дка с лавандула. 

Главоломният интерес към растението е провокиран най-вече от цената на етеричното масло, добивано от него. 2019 г. обаче поднесе неприятна изненада на производителите.

Ниските добиви не доведоха до покачване на цените. Напротив - ценовите нива също отбелязаха срив. Така при добиви от 5-8 литра лавандулово масло от декар фермерите получаваха по 70-80 лв./кг, а през октомври дори по 50-55 лв./кг.

Само година по-рано отново напук на пазарната логика цената на „течното” злато достигна 250-280 лв./кг. Това доведе до задържане на количествата, които през следващия сезон не можаха да бъдат реализирани. 

Неизбежна последица от всичко това се оказва сривът на цената на лавандуловия разсад през есента на 2019 г., когато по принцип се залагат новите насаждения.

Година по-рано един стрък се е търгувал по 18-25 ст., но през есента на 2019 г. пазарът се срина до 10 ст. на стръкче лавандула. Произведените резници трябваше да бъдат реализирани и разсадниците смъкваха цената периодично. 

Поредното следствие от „лилавата мода” в Добруджа е неизбежно: започнаха продажбите на лавандуловите насаждения. Част от продавачите са категорични – опитаха, но не искат да продължават с риска. Друга част все още изчакват, тъй като последните две години показват странна логика при лавандуловия пазар. А трети дори разорават нивите с етерично-маслената култура.  

Офертите за продажба на парцели са твърде разнородни. Част от тях са за все още млади насаждения – на 3-4 година. Други не посочват възрастта, но са готови да лавират с цената. Част от фермерите дори са започнали с изкореняването на най-печелившата за последните години култура в Добруджа. 

Източник: agri.bg

c