Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Започна акция спрямо автомобилите с нелегални газови уредби

Поредната засилена проверка от страна на контролните служби на Вътрешното министерство започна от днес и ще покрие територията на цялата страна. Предмет на засилен контрол ще са моторните превозни средства, чиито собственици на са информирали в КАТ за промяната в горивната система на автомобили, позволяващи работа на двигателя с втечнен нефтен газ или сгъстен природен газ , чрез монтирането на газова уредба /АГУ/. Това стана ясно от пресинформация на МВР.

Контролът над водачите ще бъде с цел да се установи дали е спазено изискването при изменение в конструкцията на превозното средство – монтиране на газова уредба, да бъде заявено в Пътна полиция.

Промяната на данните за вида на горивото се заявява от собственика на превозното средство при извършване на първата промяна в регистрацията - не по-късно от 3 години от първоначалната проверка на уредбата по реда на наредбата по чл. 148 ал. 1 от Закона за движение по пътищата, припомнят от МВР.

Съгласно чл. 179 ал. 1 т.3 от Закона за движение по пътищата собственик или длъжностно лице, което допуска в движение по пътищата пътно превозно средство, чиято конструкция е изменена без съответно разрешение, се наказва с глоба в размер на 150 лева.

Изискването за регистрация на АГУ важи както за пропан-бутан уредби, така и за метановите системи.

По предварителна информираха, акцията ще продължи до края на текущата седмица.

c