Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Представят арт линията на майсторите-художници от Добрич

Експозиция от подбрани творби - част от богатия художествен фон на Добричката градска галерия, представя историческата линия в създаденото от поколенията добрички художници. Изложбата е подредена в зала №5 на Художествената галерия и включва създаденото от поколението на Никола Тахтунов и Ангел Томов, минава през основателите на Дружеството на художниците - Никола Богданов, Янко Атанасов, Ганчо Михайлов, Сава Чекелов, Ангел Иванов, Филип Филипов и др., и хвърля светлина върху артистичното усещането на най-новото поколение автори.

"Всички те, с любов към родния край и отдадени на изкуството, се развиват и изявяват в художествения живот на града, страната и чужбина", споделят специалистите от Добричката галерия.

Наивистични по стил са картините на самоукия художник Никола Тахтунов от началото на XX век. В този стил  са и творбите на Ангел Томов. Пекар по професия, той през целия си живот рисува стария град, чешмите, каруците и тихата красота на природата, спомена за едно минало време. Същата носталгия и любов към родния край откриваме в картините на Сава Чекелов, Съби Георгиев, Ганчо Михайлов, Димитър Греков, Янко Атанасов и Тодор Балев. Друг самоук художник от това поколение, но много различен и с неподражаем стил, е живописецът Филип Филипов. В картините му е отразена оная мекота, нежност, загадъчност, усет за хармония, форми и багри, свойствени на артиста.

В пълен контраст с това реалистично интерпретиране на пейзажа са абстрактните живописни платна и графики на Петър Петров, Христо Господинов, Божидар Тонев, Стелиян Стоянов, Георги Демирев, Димитър Митев и др. Живописните абстрактни композиции наподобяват  пейзажи, фигури със стилизирани форми, а геометричните зони с вградени едно в друго изображения създават усещането за приказен свят. Цветовете, без да се затварят в конкретни форми, имат преобладаващата роля в изграждането на композициите, подкрепят сетивността и усещането за пространство. 

Художниците от Добрич се развиват и изявяват в руслото на тенденциите, определящи общия ход на съвременното българско изкуство. Те представят историята на художествения живот на града, едно творческо разнообразие и желание да звучат съвременно и модерно.

c