Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Върховният съд потвърди резултатите от местните избори в Балчик

И последното от трите дела, оспорващи изборни резултати от местни избори - 2019 в Балчик, приключи във Върховния административен съд. Окончателно магистратите оставиха в сила решение от 30.12.2019 г. на Административен съд – Добрич, което потвърждава обявените резултати от Общинската избирателна комисия в Балчик по отношение избора на общински съветници.

Производството бе образувано по жалби на двама кандидати за съветници от Местната коалиция ВМРО (ГЕРБ, СДС), според които част от бюлетините с отбелязан за тях преференциален вот неправилно са определени като недействителни и това е довело до изключването им от списъка с избраните местни депутати.

Припомняме, че в хода на делото бе установена липсата на 97 броя недействителни бюлетини от две секции – в Балчик и в село Соколово.

Събраните по делото писмени и гласни доказателства сочат за липса на допуснати нарушения при определяне на тези бюлетини като „недействителни“, а липсата на чувалите не може да се приеме като съществено нарушение на изборните правила и не води до незаконосъобразност на оспореното решение, в частта, касаеща определянето на избраните общински съветници, при съобразяване с подадения от гласоподавателите преференциален вот, се обяснява в решението.

 Другите две дела във ВАС оспорваха кметския избор в Балчик и в село Кранево.

Източник: Радио Варна

c