Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Над 20 години родители от Добрич търсят безследно изчезналите си деца

Всеки ден броят на безследно изчезналите лица у нас се променя. Статистика в МВР обхваща последните 20 години. За този период сигналите за хора, чиято следа е изгубена, са около 25 000.

„В това число не включваме Галеви или избягали от затвора. Тези лица ги причисляваме към друга категория“, заяви Вълкан Вълканов, началник на сектор „Издирване“ в ГДНП.

А в категорията на безследно изчезналите попадат онези, за които няма никаква информация. И така статистиката сочи, че за последните 20 години са разкрити приблизително 24 000 подобни случая. Други около 1000 остават неразгадани и до днешен. Сред тях е и случаят на Румяна Димитрова от Добрич. Тя изчезва на 30 март 1998-а.

За студените досиета на безследно изчезналите деца на България, сред които и Румяна, разказатази вечер NOVA TV в рубликата "Неделята на Нова".

В края на миналия век Добрич се превръща в Бермудски триъгълник. Градът получава названието заради многото хора в неизвестност.

20 години след мистериозното изчезване на 20 души от Добрич, случаят е все така заплетен. Районът на безследно изчезналите бе наречен Бермудски триъгълник.

Припомняме, че от ноември 1997 до ноември 1998 година имаше шест случая на изчезнали млади хора. Няколко десетки бяха те от средата на 90-те години на миналия век до 2006-2007 година.

Преди повече от 20 години от Добрич изчезват Румяна Димитрова, Силвия Георгиева, Неделчо Стоянов, Наталия Влахова, Петър Петров и Димитър Георгиев. Днес близките им не вярват, че някога ще узнаят истината за случилото се с техните деца. Според тях оперативната работа по случаите не е била качествена и затова тайните не са били разгадани. Някои от родителите на изчезналите вече не са между живите, а тези, които са, не намират смисъл да се ровят повече в миналото. Те отдавна не поддържат връзка помежду си, както е било преди години.

„За 7 месеца изчезна Моряка, Наталия, на Добринка дъщеря й, таксиметров шофьор“, каза майка на момиче, чиято следа също се губи. Буквално през месец и половина – два изчезваха лица“, поясни пред NOVA TV Костадин Харитов, началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в Добрич.

Румяна Димитрова

Сред изчезналите от града е и 27-годишната тогава Румяна. Следите й се губят от 30 март 1998-а. Тогава тя заключва семейния хранителен магазин, тръгва към вкъщи и паркира в близост до дома си. Същата вечер от дома на Румяна изчезват пари и злато. Не било влизано с взлом, казва пред Нова телевизия майка й Кръстинка. Затова тя подозира, че общо с изчезването й има мъж, при когото дъщеря й е карала шофьорски курсове. С него била и в деня на изчезването.

„Той си призна пред мен за кражбата. Тя никога не би дала ключа, а и те не са близки“, сподели пред NOVA TV майката Кръстинка.

И до днес обаче не е доказано дали въпросният мъж има общо с мистериозното изчезване на младата жена. „Така е направено, че да не може да се разкрие истината. За мен тя сигурно е убита. Беше прекалено умна. Щеше да намери начин да се обади, ако е жива“, каза Кръстинка.

Костадин Харитов познава случаите на изчезналите от Добрич в детайли.  11 години, след като градът става известен като Бермудския триъгълник, той оглавява сектор „Криминална полиция“ в областта. Тогава, заедно с криминалния психолог Тодор Тодоров, започват работа по безследно изчезналите. И макар да не успяват да разкрият обстоятелствата около случаите от 1998-а, за една година разбират какво се е случило с други 8 изчезнали. В повечето случаи става въпрос за убийства.

Причините за безследното изчезване на един човек могат да са различни - инцидент, убийство, болест. А понякога причината е бягство от роднини. „Има и установени в чужбина, които бягат  и не искат да се каже къде са. Тогава на роднините обясняваме, че сме го установили, че е добре, няма опасност за живота и здравето му“, каза още Вълканов.

 Независимо от причините, хиляди български семейства са се сблъсквали с ужаса на неизвестността. Историите, които ви разказахме, колкото се различават заради начините на изчезване, времето, града, годината, дори века, толкова и си приличат. Заради мъката, незнанието и надеждата, че животът е по-силен от смъртта…

c