Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Над 190 са чакащите за Дома за стари хора в Добрич

Капацитетът на Дома за стари хора в Добрич е 115 места. В момента домуващите са 70 жени и 45 мъже, като в това число има и 4 семейни двойки, сподели директорът Антоанета Пантелеева. Най възрастният обитател на Дома е 97-годишен.

Чакащите за настаняване, според Дирекция социално подпомагане – Добрич, са  192. Една от причините за този големи брой са добрите условия за живот, които се  предлагат в Дома.

Сградата е на 18 години, построена специално за предназначението, за което се използва и в момента. Газифицирана е. Стаите са с по едно или две легла, санитарен възел и обзавеждане, според нуждите на домуващите.

Персонал от 50 души  се грижи за удобството и здравето им - медицински лица, социални работници, терапевт, санитари, бръснаро-фризьор, технолог, отговарящ за подходящата храна. За всеки настанен се изготвя оценка на потребностите и план за подкрепа.

Възрастните хора казват,  че се чувстват добре, храната им е качествена, приготвена с грижа за здравето им и съобразена с болежките им. Могат да ползват различни трапезарии, в зависимост от това дали се придвижват с инвалидна количка или на собствен ход. Не се чувстват затворени, както когато са живеели в апартаменти. Могат да седнат в двора на дома или да се разходят в близкия парк.

Иванка Купенска е една от последно настанените дами в дома. Педагог по образование, дейна и усмихната, разказва, че в началото се е чувствала притеснена. Мислела е да поживее малко и да се прибере при семейството си. Но са си допаднали със съквартирантката си по стая, която допълва колко е впечатлена от грижите тук. „Директорката всеки обяд минава, пита доволни ли сме от храната, имаме ли нужда от нещо. Всички са много грижовни. Няма празник, който да не сме отбелязали заедно със социалните работници. Целият персонал се включва“.

Тук са изградили приятелства.Имат място, където могат да развиват талантите си и да се забавляват.Част от домуващите пеят в създадения хор „Лира“, с ръководител Атанас Генчев, който е на 95 години.Самият той е професионален музикант – основател на Добруджанския ансамбъл, свирил във военния духов оркестър, бил е първи кларнетист в симфоничния оркестър.

Обособен кът  позволява на всичкида се занимават с хобитата си или да играят тихи игри.. Някои от дамите плетат, други шият. Посещават театрални постановки, изложби, литературни четения, концерти.

Благодарение на модерните технологии – таблет, телефон, компютър – и безжичния интернет в сградата на Дома,  възрастните хора успяват да се свържат с близките си когато пожелаят.

За посрещането на Баба Марта сами изработват мартенички. За Великден заедно ще боядисват яйца, използвайки традиционни техники.

А, параклисът в дома е мястото, където да се запали свещичка или да останеш насаме със себе си.

            От Дома споделиха, че ученици от Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост в Добрич са се обадили, с предложение да им гостуват на 2 март и да поздравят възрастните хора за Баба Марта и Националния празник на България – трети март.

c