Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Вино и кръшни хора в Добрич по повод Трифон Зарезан

По традиция днес в Добрич бе отбелязан Денят на лозаря Трифон Зарезан. Веселието започна с шествие, водено от конска каруца с бъчва с вино. Пред сградата на Общината празнуващите бяха посрещнати с пита от кмета Йордан Йорданов, който бе обявен за Цар на виното. Шествието премина през центъра и го огласи с изпълненията на музикантите на Професионален танцов ансамбъл „Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов.

Танцьорите развълнуваха насъбралите се в АЕМО „Старият Добрич” жители на града със своите майсторски изпълнения. Кметът Йорданов заряза символично лозата и пожела годината да е здрава и плодородна и с много берекет.

Легендата за бог Дионис разказа етнографът от Регионалния исторически музей Лена Кирилова. Тя припомни, че самият легендарен гръцки поет Омир споменава за качествата на дъхавото ароматно сладко като мед и гъсто вино, което тогавашните тракийски владетели пиели в изискани златни и сребърни чаши. Те вярвали, че така опиянени се издигат до боговете и влизат в контакт с тях.

„Нека да си припомним, че според легендата Деонис пренесъл в слънчева Тракия лозовите пръчки, скрити в костите на врабче, лъв и магаре - разказа Лена Кирилова. -  За това когато изпие човек първата чашка става весел и бъбрив като врабче, защото виното носи лекотата и свободата на птиците. Изпие ли човек още една чашка от хубавото добруджанско вино става неустрашим като лъв и нищо не може да му се опре. Но изпие ли още една чашка и прекали ли винопиецът с глътките, току виж започнал да се държи като магаре. Защото виното се пие с мъдрост и с мярка. За това нека помним, че хубавото вино съчетава в едно страст, сила, свобода, но и мъдрост”.

Празнуващите се почерпиха с вино по повод празника, завиха се кръшни хора.

c