Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В Шабла наградиха най-добрите майстори на домашно вино и мезета

Деня на лозаря – Трифон Зарезан, бе отбелязан с много настроение в Шабла. По традиция бяха наградени победителите в конкурса за вай-добро домашно вино, организиран от Общината и Народно читалище „Зора 1894”.

Рано сутринта на площада пред читалището фолклорна група „Добруджанка“ с ръководител Жана Рачева пресъздаде изпращането на нивата за зарязване. Стопанката „поръча“ на стария цар той да поведе мъжкото трифоновско хоро, даде му пита, кокошка и бъклица с вино с думите: „За здраве, за наздраве и за берекет!“

Празникът се пренесе на лозята западно от града. Символично миналогодишният Цар на виното заряза лоза и благослови за здраве и берекет. Примерът му последваха кметът на община Шабла Мариян Жечев и заместниците му Цветелин Йорданов и Петър Атанасов. Лозовият масив беше осветен и благословен и от отец Павел Максимов.

По-късно участниците в празника се пренесоха на градския площад. Музикален поздрав отправи детски танцов състав „Бърборино“ към НЧ „Зора 1894“ с ръководител Гергана Дафова. В празничната програма се включиха и гост-изпълнителите - народните певци Тодор и Донка Кожухарови. Специални гости бяха представители на Съюза на резервистите от град Мангалия, Румъния с председател Константин Жива, както и членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от община Шабла.

В категория „Мезе“ се включиха 6 участници. Тази година организаторите отличиха всички, приготвили домашни мезета, а това са Галина Димитрова от кравеферма „Овчарови“-Шабла, Атанаска Букорова от село Езерец, Росица Кръстева от село Горун, Ивелин Ненов и Елка Христова от Шабла. Журито присъди награда и на гостите от Румъния.

В категорията „Бели вина“ призьорите са: първо място – Пламен Григоров от Каварна, второ за Марин Маринов от Шабла и трето място за Йордан Михайлов, също от Шабла.

При червените вина първо място спечели Живко Янев от Шабла и бе коронясан за Цар на виното. След като бе удостоен със званието той благодари на журито за трезвата оценка, на ръководството на читалището за подкрепата, която му оказват при организирането на спортни събития в общината и не на последно място - на семейството си. Живко Янев пожела успех на всички винопроизводители. Второто място в категория „Червени вина“ отиде при Йорданка Георгиева от село Горун и на трето се класира Иван Минчев от Шабла.

Наградите връчи кметът на Общината Мариян Жечев. В конкурса за най-добро домашно вино, реколта 2019 година, участваха 38 проби: 21 с червено вино и 17 с бяло, като имаше участници от село Стражица, Каварна и Мангалия.

c