Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Свикват сесия в Каварна за отмяна на скандална такса за отразяване от медии

Председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов свиква заседание на местния парламент, за да предложи за ново обсъждане Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация.

Той бе приет на заседанието на Общинския съвет на 28 януари 2020 г. Със заповед на областния управител Красимир Кирилов от 12.02.2020 г. обаче е върнат за ново обсъждане.

Заповедта на областния управител се позовава на пропуски при общественото обсъждане на Правилника. Той акцентира и на текст, който гласи:

„Заснемането и излъчването на заседанията на Общински съвет – Каварна се извършват с разрешението на председателя на общинския съвет и се заплащат по определена от Наредба 3 за определянето на местни данъци, такси и цени на услуги на територията на община Каварна тарифа”.

Според него, с това изискване на практика доставчиците на медийни услуги стават зависими, което е в противоречие със Закона за радиото и телевизията и представлява налагане на цензура на медийните услуги. По този начин се ограничават правата на гражданите да бъдат информирани, се посочва още в заповедта.

Стана ясно, че скандалният текст е внесен в постоянни комисии от общинския съветник Красимир Кръстев /бивш председател на Общинския съвет, издигнат от РЗС, на последните избори бе номиниран за кмет от НФСБ, които след това свалиха политическото си доверие от него, понастоящем независим общински съветник/. Това предложение е включено, заедно с други текстове, в становище на Постоянна комисия по духовни дейности – образование, култура и проблеми на младежта.

 „Председателят не може да ограничи предложенията, които общинските съветници правят”, коментира пред Про Нюз Добрич председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов. Текстът е гласуван от Общинския съвет, заедно с другите текстове от становището на ПК по духовни дейности, а след това и в Правилника на Общинския съвет като цяло. Добави, че въпросното решение към момента  дори е неприложимо, тъй като общинската Наредба №3 няма подобна тарифа.

Стоянов съобщи, че предстои свикване на заседание на Общинския съвет, на което той ще предложи отмяна на текста, тъй като счита, че той ограничава свободата на словото и нарушава прозрачността на работата на Общинския съвет. Той и колегите му от групата съветници от ГЕРБ (СДС), която е най-голямата в ОбС, ще гласуват за отмяна на въпросния текст.

Стоянов подчерта, че негово и на колегите му от групата е предложението заседанията на Общински съвет Каварна са открити и се предават на живо през интернет, което е залегнало в Правилника.

c