Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Розе от имението на Анджелина Джоли във Франция се предлага и в Добрич

За едни днешният ден е празник на виното, а за други - празник на любовта. Има и такива, които съчетават  двата празника. Независимо към коя категория от празнуващи принадлежите, ще е любопитно да разберете кои са най-екзотичните и най-търсените вина в Добрич, според сомелиера Марияна Колева и какъв е нейният избор на божествената напитка за днешния ден.

Повече от десет години тя е посредника между производителите и любителите на вино в града ни и нейното мнение е високо ценено. Според нея изборът на вино е субективен. Дори е въпрос на настроение. Споделя, че тази зима е продавала повече бели, отколкото червени вина.  Топлата зима е предпоставка за по-лека храна, която се съчетава прекрасно с бяло вино или розе.

„При червените вина вълната на тежките, сериозни танинови такива отмина. Те се търсят по-скоро за колекции – да имат потенциал да стареят през следващите 10-15 години“ –казва сомелиерът и допълва,че вече се търсят по-леки вина.

Марияна Колева е отдадена на работата си. Когато препоръчва дадена напитка, тя се съобразява с  желанието на клиента - дали иска да направи подарък на колекционер или предпочита хубаво червено вино, като една приятна, нежна сира, за уютната семейна вечер.

Най-скъпото вино, което предлага в магазина си, е от Италия - бутилка от 700 мл струва 230 лева. Има вина и от Франция, които са на цена от 190 лв. Хубаво е, че далеч не е невъзможно да бъдат продадени в Добрич.

Всъщност, срещу 10-12 лева човек може да си позволи да пие качествено вино, направено от грозде. Въпреки че и срещу 50 лева може да пие вино, което да не е направено от грозде.

При белите вина много лесно се усеща, ако виното е дефектно. Ако при червените проблемът може да се замаскира по някакъв начин, било то с отлежаване в дъб или с някакви добавки, то при белите компромиси няма, категорична е Колева. Белите вина, както и розето, е добре да се консумират от актуална реколта. (В момента излизат вина, реколта 2019 г.)  Ако са на повече от две години, трябва  да внимавате, когато посягате към тях.

Червеното вино, налято в чаша и започнало да променя цвета си на керемиден или малко по-тъмен, е знак, че е по-стара реколта. Но, ако това се случи е един скъп „Пино ноар“ от Бургундия ,това не означава, че виното е лошо. Напротив – промяната в цвета е негова отличителна черта. Затова консултацията с продавача или сомелиера е важна. И Марияна Колева е благодарна на хората, които й се доверяват в избора на вина.

            Както при всеки продукт, предложен на пазара, така и при виното има мода.

„Аз искрено се надявам да последваме световната мода, но при нас най-вероятно това ще се случи след  години. В световен мащаб консумацията на пенливи вина значително се е увеличила. Модерен сорт при белите вина е и „Совиньон блан“. Хората се опитват да експериментират с Ризлинг, с хубаво свежо Шардоне. Много добре се получават тези вина, които са купаж от различни сортове, като Мерло, Каберне, Сира; Каберне фран с Каберне совиньон“ – споделя Марияна Колева.

            Когато избираме вино, не трябва да се предоверяваме на изба, която е успяла да се наложи във времето, а да следим за качеството му, като не забравяме, че то зависи от  реколтата.

            Гости на града, които посещават инцидентно магазина, остават приятно изненадани от факта, че в Добрич се предлага от розето на Анджелина Джоли.

„Това определено ги впечатлява много“, споделя Марияна. „Но, ние точно на това разчитаме – нашите клиенти да са сигурни, че ще намерят подходящото, интересно и качествено вино“ – допълва тя.

Розето е френско, от имението "Миравал" във Франция, което след развода между Брад Пит и Анджелина Джоли остава под ръководството на Анджелина. Цялото наименование е " Шато Миравал Джоли-Пит Розе Пинк Флойд Кот дьо Прованс 2012", или MIRAVAL Provance. Качеството на виното е много високо, а цената си струва (50 лв.) Добричлии са късметлии, че могат, ако искат, да го опитат. През последните години розетата от Прованс са изключително модерни. Може би, едни от най-продаваните вина.

„Ако говорим за екзотика, преди 3-4 години продавахме синьо вино, испанско производство.  Беше интересно като визия, но в качествата му на вино, като сомелиер, не мога да се изкажа положително“ – припомня Марияна.

За всички мъже, които искат да зарадват половинките си, Марияна Колева предлага  да ги изненадат с малиново вино. „То е супер атрактивно и с него залагат на сигурно“ – убедена е тя. Има сладък и свеж аромат на узрели малини, с опияняващи алкохолни нотки, подканящи те да отпиеш, оставя приятен послевкус и се съчетава прекрасно с бонбони.

c