Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Обичаите на Трифон Зарезан оживяха в село Одринци

Ритуала по зарязване на лозата и предаване на короната от стария Цар на лозето и виното на новия бе пресъздаден на днешния Трифон Зарезан в добричкото село Одринци. Гост на празника бе зам.-областният управител Красимир Николов.

Както традицията повелява, от рано сутринта стопаните лозари се събраха в дома на миналогодишния цар на лозето и виното Георги Градинаров, където бе зарязана ритуално лозата. След това шествието от развеселени стопани и музиканти се отправи през селото до дома на новия цар, избран единодушно от одринчани – бай Цвятко.

77-годишният Цвятко Иванов посрещна гостите с дъхава погача. Те пък от своя страна не останаха длъжни и тропнаха българско хоро за здраве. Георги Градинаров предаде лентата на новия цар на лозето и виното, след което Цвятко Иванов заряза лозето, прекопа и прекади лозниците и нарече за берекет, здраве, благоденствие. Вдигайки наздравица с чаша вино Цвятко разказа кратка легенда за това как се е появило виното.

Заместник областният управител Красимир Николов поздрави стария и новия цар, пожела на стопаните в село Одринци здраве и плодородие, та да са пълни бъчвите с вино. Празникът продължи с много настроение и музика.

c