Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

С благотворителни прояви набират средства за паметника на Левски в Тервел

Благотворителни прояви, на които ще се набират средства на изграждането на паметник на Васил Левски в Тервел, ще се проведат в общинския център и в село Нова Камена, информират от Общината.

На 19 февруари, когато отбелязваме 147 години от обесването на Апостола на свободата, пред делото му ще се поклонят жителите на Нова Камена. В Клуба на пенсионера стихове за Левски и патриотични песни ще изпълнят петокласниците от ОУ „Отец Паисий” в селото. Участие в отбелязването ще вземе и Църковният хор на Тервел с ръководител Живко Колев. 90-годишният Стоян Цонев, бивш учител по български език, ще представи стихотворение на Дякона. Организатори са кметството в Нова Камена, Народно читалище „Васил Левски-1901” и ОУ „Отец Паисий”.

Другата проява, с която ще бъде подкрепена благотворителната кауза за набиране на средства за изграждането на паметник на Васил Левски, е музикално-поетичен спектакъл, посветен на Националния празник на България – 3 март. Той ще бъде изнесен на 2 март в залата на Народно читалище „Димитър Дончев-Доктора-1893” в Тервел. Участие ще вземат Вокална студия „Тервел”, Балет „Каприз” и Църковният хор.

Припомняме, че паметникът на Васил Левски в Тервел ще се намира в малка градинка в зоната за отдих на площад „Старият дъб”. Тя е срещу стълбите, водещи към големия градски фонтан. Мястото е централно разположено и е свободно от застрояване.

Работата по идеята за изграждане на паметник на Апостола започна след решение на Общински съвет Тервел от 29 март м. г. Предложението беше на тогавашния председател на ОбС и настоящ кмет инж. Симеон Симеонов. Сред инициаторите на идеята бе общинският съветник от ВМРО Костадин Станчев. Около предложението се обединиха всички общински съветници.

Община Тервел възложи на скулптора Борис Борисов, автор на фигурата на Кан Тервел в общинския музей, да изработи технически проект и да изпълни бюст-паметника. Определеното  време за изпълнение е през 2020 година.

Открита е общинска набирателна сметка за дарения за изграждането му. Сметката за дарения е следната:

  • УникредитБулбанк – BG42UNCR96608497526814
  • BIC:UNCRBGSF / Код за вид плащане: 44 51 00
c