Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Хора от заседнали асансьори и кученца от шахти вадиха огнеборците от Добрич

Голяма част от спасителните операции, в които са участвали през миналата година служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, са били свързани със свалянето на котки от дървета, ваденето на кучета и котки, попаднали в шахти, в тръби и канали. Това съобщи за Про Нюз Добрич директорът на дирекцията комисар Дарин Димитров. По думите му е имало и инциденти, свързани със змии и рояци пчели. Няколко са били сигналите, в които са спасявани хора, заседнали в асансьори.

За щастие, зимата през 2019 беше благоприятна от наша гледна точка и не се е налагало да спасяваме застрашени хора, посочи Димитров. Огнеборците са провели три спасителни операции през пролетта, свързани с дъждовете. Два са случаите, в които хора са извеждани от застрашени домове в Генерал Тошево, един такъв е имало и в село Батово.

На 48 лъжливи повиквания са се отзовали пожарникарите от областта през м. г., през предходната са били 49. Директорът на РД „ПБЗН” сподели, че около 40 процента от лъжливите повиквания са добронамерени. Това много често се случвало при оран в полето при неподходящо време, когато се вдига пушилка, наподобяваща черен пушек. Хора, които го наблюдават от достатъчно отдалечено место, не могат да преценят дали е пожар или нещо друго. Когато получим такъв сигнал и отидем на място установяваме, че наистина има признаци, които биха подвели хората, че е възникнал пожар, обясни Дарин Димитров.

Снимката е илюстративна

c