Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

50 бездомници ще подслонява новият приют в квартал Рилци

Само с дарения – на средства, материали и труд, се изгражда социалният център „Света Петка” в квартал „Рилци” в Добрич. Това съобщи за Про Нюз Добрич отец Емануил – председател на църковното настоятелство на храм „Света Троица”. Той продължава делото на отец Стоян Иванов след неговата кончина през 2014 г.

Теренът е дарен от общината Добрич, 2,5 декара в квартал "Рилци" са предоставени за благородната идея. Проектите за новия приют за бездомни са правени през 2010-2011година от покойния отец Стоян. През 2014 г. бе направена първата копка за основата, а през 2015 г. е започнат строежът.

Сградата е на три етажа с избени помещения. Има общо 15 стаи. Застроената площ е 210 кв.м на етаж. Ще има кухня, трапезария, предвидени са лекарски кабинети. Ще могат да бъдат настанявани 50 души.

От първата копка досега на ниво завършен груб строеж, с покрив и две стаи с дограма, входна врата, грубо 90 000 лева за близо 750 кв. м застроена площ – 630 кв. м за трите етажа и 120 кв. м избени помещения. За довършителните работи – вик-, елинсталация, измазване, боядисване и т.н. трябват поне  два пъти повече 180 000 лева.

Васил Петров и приятели набират средства за довършване на приюта за бездомни в кв. Рилци

„Строителството се извършва само с дарения - от частни лица и труд на хора, които идват да работят безвъзмездно. Както и дарения от други църковни настоятелства, за които аз отговарям, след решение от настоятелството”, сподели отец Емануил. „Нямаме никакви съфинансирания или някакъв регулярен източник на доход. Всичко е с дарения, просия”, добави той.

Сградата на новия приют е построена на груб строеж. Има покрив, входна врата, монтирана е и дограмата на две от стаите. Започнахме да затваряме някои стаи с дограма, за да може да се работи вътре, каза свещеникът.

За обзавеждането мебелна фабрика е изявила желание да помогне, от „Албена 2000” също са уверили, че ще помогнат, както са го правили и за Духовния център към храма. За обзавеждането има хора, които вече са изявили желание да помагат, каза отец Емануил.

Приютът се намира в кв. „Рилци”, зад бившия Старчески дом. Земята е дарена на социален център „Света Петка”. Там ще се настаняват хора в нужда, без да има деление, обясни свещеникът. Много хора изпадат в сложна ситуация, без подслон по различни причини и приютът към Духовния център до храм „Св. Троица“ се оказва малък. Сега там са настанени едно дете, момиче на 20 години, момче на 24 г., мъж на 32 г., мъж на 72 г. „Не можем да обявим, че е само за жени с деца и да връщаме хората. Но, и в двата приюта приоритет ще бъдат децата”, сподели отец Емануил.

Както Про Нюз Добрич писа, приятелска вечеря за набиране на средства за довършване на приюта за бездомни в кв. Рилци, който е към храм „Света Троица” в Добрич, ще се проведе на 23-и март в ресторант Walnuts Life&Food.

Любимите песни на Васил Петров ще съпровождат кулинарните шедьоври на шеф Димитров, сервирани на 5 серии от Иво Деспов, съобщават организаторите.

Дарения могат да се правят по разкритата банкова сметка:  BG31IABG74951000411200

c