Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

В Тервел събират помощи за останалото без дом семейство, 5 души живеят на 20 квадрата

Стартира кампания за подпомагане на семейството от село Сърнец, което остана без дом след пожар. Кампанията се организира по инициатива на  кметския наместник Димитър Михайлов.

За Про Нюз Добрич той разказа, че почти всичко в къщата е изгоряло, няма легла, посуда, дрехи. Изпепелени са мебелите, техниката. На практика петчленното семейство започва от нулата, посочи Михайлов.

Както вече информирахме пожарът лумна в предиобедните часове в петък. Покривът е изгорял напълно и къщата е необитаема. При инцидента пострадаха две от децата в семейството – момче на 16 години и момиче на 18. Те не успели да излязат пред главната входна врата, която заяла, момчето разбило един от прозорците и така се спасили със сестра си.

Димитър Михайлов разказа, че две денонощия семейството е било в къщата на роднини, но тя била много малка. Сега е в малка пристройка към техния имот, която е спасена от пламъците. Петимата – родителите и децата им – две момчета на 16 и 17 години и момиче на 18, обитават помещение с големина около 20 квадрата. В него няма никакви мебели и техника.

На семейството е предложено общинско жилище от Община Тервел, но родителите отказали. Причината е, че бащата работи в селото – в животновъдна ферма, и няма как да пътува всеки ден. От друга страна семейството отглежда собствени животни, около 40 кози, за които трябва да полага грижи.

Предполагам, че старото жилище няма да може да се ремонтира, понеже е в доста окаяно състояние, сподели кметският наместник. По думите му родителите на трите деца обмислят да закупят нов имот. Работодателят на бащата заявил, че ще им помогне когато вземат решение дали да ремонтират пострадалата при пожара къща или да си закупят ново жилище. Проведена е и среща с кмета на Община Тервел инж. Симеон Симеонов, който също поел ангажимент да бъде отпусната помощ.

Кампанията в подкрепа на пострадалото семейство се провежда съвместно със структурата на БЧК в Тервел. Помощите се събират в офиса на организацията на първия етаж в Общината.

Могат да бъдат дарявани дрехи, обувки, посуда, мебели, техника. На този етап не се събират парични средства. Материалното е доста добра помощ, не всичко опира до пари, коментира Димитър Михайлов. 

Припомняме, че благотворителна кампания за набиране на средства и помощи за останалото без дом семейство от Сърнец стартира и в ОбУ „Д-р Петър Берон” в село Коларци, където учат момчетата, а момичето е негова бивша възпитаничка. Инициативата е на Училищния съвет.

Снимката е илюстративна

c