Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Брат и сестра на косъм от смъртта при пожар в дома им в село край Тервел

На крачка от фатална трагедия са били 16-годишното момче и 18-годишната му сестра, които в петък пострадаха при пожар в дома си в тервелското село Сърнец, научи Про Нюз Добрич. Когато пламъците избухнали децата се оказали в капан и е имало вероятност да не могат да излязат от горящата къща. Единствено адекватната реакция и действията на момчето предотвратили по-сериозни последици.

Както Про Нюз Добрич писа, пожарът избухнал малко след 11 часа в петък, 7 февруари. Огънят е потушен от два противопожарни автомобила и пет огнеборци от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Тервел. Унищожени са покривната конструкция на къщата – около 60 квадрата, бяла и черна техника, мебели.

Хора от село Сърнец коментират, че основните версии за възникването на пожара за две. Според едната се е възпламенил телевизор, огънят тръгнал по стените и започнали да горят тапетите, гипсокартонът. Според другата версия братът и сестрата, които били сами в къщата, запалили печка на твърдо гориво с бензин. Съселяните им коментират, че не е невъзможно, но няма никаква логика, децата не са малки. Категорично се изключвала вероятността пожарът да е умишлен.

Кметският наместник на с. Сърнец Димитър Михайлов разказа, че по това време бил на работа в кметството. Отишъл до магазина и видял, че се издига дим. Запалил колата и посетил мястото, за да види какво става. Къщата вече цялата горяла. При пристигането му вече били подадени три сигнала на телефон 112 от живеещи в съседство семейства. Пожарната пристигнала бързо, на 15-атата минута била на адреса, но къщата била обхваната в пламъци. Покривът е изгорял напълно, вътре всичко е унищожено.

Братът и сестрата излезли сами от горящата къща. Те първо хукнали към главната входна врата, но тя заяла. Тогава 16-годишното момче счупило един от прозорците и със сестра си се спасили, излизайки от там.

Децата са заведени на преглед в болница. Момичето обаче вече е пълнолетно и е с прекъснати здравна права, по тази причина са отказали да останат в лечебното заведение. Прегледани са и са освободени за домашно лечение. Те по-скоро са се надишали с отровния въздух, обясни Димитър Михайлов. По думите му състоянието им е добро.

Снимката е илюстративна

c