Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

14 танца подготвя за Световното първенство в Хърватия СК „Алексия” от Добрич

Танците, които подготвя на Световното първенство по танцово изкуство в град Пореч, Хърватия, ще представи в концерт Спортен клуб „Алексия” от Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич президентът му Севдалина Мавродиева-Нейкова. Т. нар. контролно ще се състои на 20 февруари, четвъртък, от 19 часа в спортната зала на комплекс „Изида”.

В световното първенство участваме от 2011 година, припомни Мавродиева. Клубът притежава солидна колекция от титли в различни категории и стилове. До тази година талантите от СК „Алексия” са се представяли с 9 танца, а т. г. ще са 14. През 2019-а не участвахме в световното първенство, защото на дневен ред бе прегрупирането във възрастовите категории, обясни президентът.

Добричкият спортен клуб ще се представи с 36 деца на възраст от 9 до 16 години във всички категории на световното – сола, дуети, малки групи, формации и продукции. За първи път ще участва с 10 солисти, и то в трите възрасти – деца, юноши и сеньоре. На концерта ще бъдат представени 9 сола и дуети. Присъстващите ще могат да се насладят и на групите – в категории малки групи /до 12 деца/, формации /до 24 деца/ и продукции - 34 деца от различни възрасти. До сега „Алексия” е участвала в световното първенство с продукция само през 2013 година с „Танца на земята” върху музика на Майкъл Джексън и има първо място. „Тази категория изисква, първо, много добър състав от всички възрасти. И второ, доста повече общи тренировки на целия състав”, обясни ръководителят на талантливите момичета. Продукцията носи наименованието е „Контакт”.

Всички хореографии на танците са на Севдалина Мавродиева-Нейкова. Децата са разделени в две групи – „Звездички” и група от големите момичета, треньор и на двете също е президентът на клуба. Децата посещават веднъж седмично тренировки при още двама специалисти от Варна. При Славена Костова те правят екзерсис /класически балет/. Два часа седмично Росица Найденова работи с тях най-сложните акробатични елементи.

Преди Световното първенство по танцово изкуство в Пореч, Хърватия, СК „Алексия” ще участва в квалификация. Тази година такава ще има в България – във Варна, на 7 и 8 март. Там добричките грации ще се борят танците им да бъдат класирани за финалите в Хърватия, които ще са от 20 до 24 май. Досега клубът се е явявал на квалификации непосредствено преди финалите в Пореч. Винаги всички наши танци са се класирали, посочи Мавродиева. 

c