Здраве Общество

Откриха телефонна линия за коронавируса. С NAT изследват кръвта до дни

От днес (11 февруари) започва да функционира информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси, свързани с коронавируса 2019-nCoV, съобщиха от   Министерството на здравеопазването /МЗ/.

На телефонен номер 02 807 87 57 – от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), лекар-епидемиолог ще предоставя и информация на имащите нужда от консултация.

Причина да бъде открита телефонната линия са зачестилите запитвания на граждани и организации относно новия коронавирус: симптоми, диагностика, превенция, работа със стоки, пристигащи от Китай,  пътувания от и за държави, в които има регистрирани случаи на коронавирус 2019-nCoV, уточняват от /МЗ/.

От 10 февруари т.г., Националният център по трансфузионна хематология, както и в Регионалните центрове по трансфузионна технология в Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна започна изследването на всяка единица дарена кръв на територията на страната. чрез използване на нововъведената NAT – технология.

“NAT технологията за диагностика на дарената кръв е най-точният известен на науката метод за изследване на кръвта за вирусите на хепатит В, С, ХИВ и други инфекции. Към момента кръвта се изследва по така наречения  „серологичен метод“. Разликата между двата подхода е в по-високата чувствителност и прецизност на NAT технологията.  При нея прозоречният период, в който е налице инфекция, но тя е без клинична проява и не може де бъде констатирана, е в рамките само на няколко дни. При серологичните изследвания периодът е по-дълъг и трае близо месец.”

“Чрез технологията за диагностика на донорската кръв за трансмисивни инфекции ще бъде изследвана и кръвта, дарена в отделенията по трансфузионна хематология на областните многопрофилни болници, както и в Центъра за трансфузионна хематология на Военномедицинска академия.”

От министерството припомнят, че през 2019 г. – в изпълнение на Националната научна програма „Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната системата в Република България“, вече са закупени шест апарата от най-висок клас за извършване на NAT диагностика на дарената кръв, както и необходимите за обучение на персонала и тестване на системата реактиви и софтуер.

Два от апаратите вече функционират в Националния център по трансфузионна хематология, а по един апарат е осигурен за всички Регионални центрове по трансфузионна хематология /РЦТХ/.

“Осигурен е необходимия финансов ресурс за закупуване на реактивите и консумативите за изследване на кръвта чрез  NAT – технологията през настоящата 2020 година. Средствата са заложени в тригодишната бюджетна прогноза с цел осигуряване на устойчивост и непрекъснатост на процеса”, уточняват от Здравното министерство.

Изображенията са илюстративни

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *