Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Деца от село край Тервел събират средства за останали без дом след пожар съученици

Благотворителна кампания в помощ на пострадалите при пожар брат и сестра от тервелското село Сърнец организират съучениците им от ОбУ „Д-р Петър Берон” в с. Коларци, научи Про Нюз Добрич от директора на учебното заведение Ивелин Станчев. Инициативата е на Училищния съвет с председател Мелиса Джемалдин.

Както вече информирахме, пожарът лумна в предиобедните часове на 7 февруари, петък. Огънят е потушен от два противопожарни автомобила и пет огнеборци от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Тервел. От пламъците и отровния дим пострадаха брат и сестра, съответно на 16 и 18 години. Унищожени са покривната конструкция на къщата – около 60 квадрата, бяла и черна техника, мебели. Ивелин Станчев разказа, че останалото без дом семейство има три деца – две момчета на 16 и 17 години и момиче на 18. Младежите учат в ОбУ „Д-р Петър Берон” в с. Коларци, а сестра им вече е завършила учебното заведение. Директорът разказа, че днес е посетил пострадалите деца, които още не са на училище. Те са видимо в добро състояние, освен, че са изплашени, каза той. Дори премествали с родителите си багажа в къщата на роднини в с. Сърнец, тъй като техният дом е необитаем заради напълно изгорелия му покрив.

Учениците от училището в с. Коларци са изработили благотворителна кутия за набиране на финансови средства в подкрепа на пострадалото семейство. Тя е поставена във фоайето на учебното заведение. Събират се също дрехи, учебни помагала, раници.  

Директорът разказа, че възпитаниците на ОбУ „Д-р Петър Берон” редовно организират благотворителни кампании. Традиционни са коледните и великденските базари. Първата такава инициатива била в подкрепа на учителка, която в последствие починала. След това благотворителността на децата се насочила към нуждаещи се техни съученици – с набраните средства от базарите се закупуват дрехи, обувки, помагала.

c