Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

На чисти продукти от български бутикови ферми залага най-новото бистро в Добрич

От седмица почитателите на здравословното хранене в Добрич имат своето място, където могат да се насладят на ястия, приготвени от чисти продукти – произведени основно от местни, български фирми.

Това е „Despov Healthy Food Bistro”, превърнало се за толкова кратък период в хитово заведение.

За Про Нюз Добрич собственикът му Иво Деспов сподели, че отдавна има намерение да направи нещо в града ни, свързано с храненето. „Темата ми е доста интересна, а и от години се занимавам с правилно хранене. Не говорим за диетично, защото не винаги хората искат да спазват диети, а и аз не съм им привърженик”, уточнява той.

Хората трябва да свикнат да си хапват по-чиста храна. Не можем постоянно да се тъпчем с мазно, с храни, приготвени с олио, със запържени храни, с полуфабрикати, с вафли и чипсове, категоричен е Деспов. Това е и целта му – заведението да е за хората, които искат да се хранят правилно, а им е трудно да направят избор.

Задължително казвам на всички, че аз няма да направя компромис с продуктите, споделя собственикът на „Despov Healthy Food Bistro”. За да стигне до реализацията на идеята си той няколко месеца търси хубави бутикови ферми, посещава някои от тях и се среща със собствениците. „Възхитен съм колко много бутикови ферми има в България, а никой не ги знае. Те предлагат изключително качествени продукти на пазара”, обяснява Деспов. Разказва, че конското месо купува от ферма, която, по думите му, е най-добрата в страната. Телешкото месо, което предлага, също е с изключително високо качество. От ферма в Странджа Сакар са биволското мляко и продуктите от него. Местен добруджански производител е предпочетен за нахут, леща и боб. Едно от малкото вносни неща в менюто е италианската паста, която е произведена от твърда пшеница, номер 1 в момента в Европа. Пастата се прави ръчно във Варна. Оттук-оттам се стремим да зареждаме хубави, качествени продукти, обяснява Иво Деспов.

Категоричен е, че българската национална кухня има своето място в здравословното хранене. Именно затова залага на малките български ферми. Разказва, че на откриването на заведението предложил български биволски кашкавал с маслинки и червени чушки. Гостите помислили, че е  италиански бутиков кашкавал.

В „Despov Healthy Food Bistro” здравословни са не само продуктите, а и начинът на приготвянето на ястията. Олио и маргарин не се използват, не се пържи, в заведението няма фритюрници. За готвене се използва мазнината, която дава при приготвянето му месото, а за овкусяване на салатите – зехтин.

Иво Деспов залага на сезонните зеленчуци. В момента заведението му не предлага салата домати, направено е малко изключение с краставиците, но също се търсят качествени такива. За сметка на това се предлага прекрасно червено цвекло. Собственикът на бистрото споделя, че когато излязат хубавите летни плодове, доматите и краставиците, менюто ще се адаптира към тях.

Хит през първата седмица в „Despov Healthy Food Bistro” са били гулашът и гръцката мусака. За гулаша собственикът разказва, че е оригинален, приготвя го една от готвачките, която е унгарка. Преди откриването тя го направила веднъж и се превърнал в любим на Иво Деспов. Гръцката мусака се приготвя от тиквички, съвсем малко патладжан, картофи, лук, моркови, телешка кайма и се запича с белтъци. Добавят се и подправки, които обаче се пазят в тайна. От няколко дни в менюто присъства и миш-маш, който също е любим на клиентите. Много е харесвана и фазановата супа.

Деспов разказва, че бистрото предлага, както въглехидратни храни – като печени картофи с билки, и такива с белтъчини - миш-маш, дърпано телешко на су вид, дърпано пилешко на су вид, конски, телешки, пуешки бифтеци.

„За мен хората трябва да се хранят балансирано, без бяла захар, без бяла сол, без бяло брашно. За мен брашно тип 500 вече не е О.К., затова използваме само типово”, обяснява Иво Деспов. Предстои на клиентите да бъдат предложени няколко вида пици, приготвени с типово брашно и с карфиол.

В менюто на „Despov Healthy Food Bistro” присъстват и здравословни десерти. Сред тях са лимонов тарт, който е и за диабетици, и за вегетарианци. Приготвен е със стевия, няма никакви подсладители. Сред другите десерти са торта „Гараш”, чийзкейк, бисквитена торта, домашни бонбонки, за които са използвани стевия и малко мед. Нямаме продукти, които да са с висок гликемичен индекс – бързо да вдигнат кръвната захар, обяснява Иво Деспов.

Адресът на бистрото е Добрич, ул. „Георги Кирков“ 12

c