Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

В "Тримагически турнир" участваха феновете на Хари Потър в Добрич

Световната инициатива "Нощ на книгите за Хари Потър", събра младите добрички фенове от всички възрасти на героите от обичаната поредица в Регионална библиотека „Дора Габе” в град Добрич.

На 6 февруари, в библиотечния сектор "Работа с деца", добричките фенове на приключенията на Хари Потър събра тазгодишното издание, чиято тема беше „Тримагическият турнир“. "Участници във фантастичната надпревара бяха ученици от пети „а” клас на СУ „Св.Климент Охридски” с преподавател г-жа Радостина Калчева, както и други запалени фенове, които попаднаха в магичната атмосфера на вечерта на обявяването на Тримагическия турнир в Хогуортс", споделиха организаторите от РБ "Дора Габе".

Библиотечните специалисти бяха подготвили вълшебни занимания и магически предизвикателства, които подложиха на истинско изпитание знанията и уменията на състезателите, разпределени в три отбора: „Грифиндор”, „Чорапите на Доби” и „Хари Потър”. Турнирът стартира с преодоляване кръга на възрастта, продължи с овладяване на призоваващата магия с помощта на заклинания и търсене на скрити предмети, решаване на игрословици и викторини, четене на любими откъси от „Хари Потър и Огненият бокал”. Най-голямо забавление предизвикаха игрите „Върнете чорапа на Доби” и „Овладей призоваващата магия”. В края на турнира гостите споделиха кой е любимият им герой, най-добрите му качества, най-любимият им момент от поредицата.

Всички участници в незабравимото събитие получиха подарък, изработен от библиотечните специалисти – книгоразделител с гербовете на различните домове в  Хогуортс . За победителите в обявените конкурси - за най-оригинален костюм, най-малък почитател, най-активен в магическите предизвикателства, най-отборен играч, най-голям фен и за най-впечатляващ аксесоар, получиха за награда книги. В края на надпреварата, всички гости позираха за снимка като шампиони с Тримагическата купа и кесия с наградата от хиляда галеона, с шапка на вещица и метла, с ушите на Доби до неговия портрет.

Библиотечните специалисти се включват за пета поредна година във фантастичната инициатива, чиято основната идея е желанието да бъде предадено на следващото поколение читатели магията на книгите и четенето, както и истинското и неподправено забавление на всички малки и големи почитатели на момчето магьосник.

От ръководството на Регионална библиотека „Дора Габе” увериха, че отново ще се включат и в конкурса на издателство „Егмонт” - за най-оригинална украса на събитието.

c