Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

„Стоп на СЕТА” заявиха на протест в Добрич

Протест срещу СЕТА – Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз, се проведе днес пред храм „Свети Георги” в Добрич. Поводът бе приемането на първо четене от Народното събрание преди дни на законопроекта за ратифицирането му.

Участниците в протеста издигнаха плакати с надписи „Стоп СЕТА – не поробвайте страната ни”, „СЕТА = хормони, отровни химикали в храните”, „Свобода за децата ни и икономиката на България” и други.

Всички корпорации от Канада, които имат офиси тук, могат да дойдат и да се намесят в нашите отношения, във всички сфери на живота ни, да поискат да работим по техните правила, да изгубим социалните си придобивки. Това заяви организаторът на протеста Синтия Недялкова от Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване. И ако преценят, че българското законодателство намалява печалбите им имат право според споразумението да съдят държавата за пропуснати ползи, допълни тя.

Според Недялкова всички държави от ЕС трябва да ратифицират СЕТА, за да влезе в сила. За сега от тази процедури били далеч Германия, Франция, Люксембург и още други страни.

Протестиращите бяха подкрепени от председателя на гражданската платформа „Изправи се. БГ“ Мая Манолова.

c