Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Остават ограничителните мерки заради грипната епидемия в Добрич и Балчик

Регионална здравна инспекция продължава грипната епидемия в общините Добрич и Балчик и я отменя грипната на територията на община Ген. Тошево считано от утре, 6 февруари.

От РЗИ посочват, че ежедневният надзор над грипа и острите респираторни заболявания показва спад спрямо стойностите, при които беше обявена епидемията и тенденция за рязко повишаване на заболяемостта и повишено търсене на медицинска помощ за първите два дни на настоящата седмица. Само за 3 и 4 февруари в сентинелно наблюдаваните практики за първична медицинска помощ са регистрирани 83 заболели, заболяемост 99,28 на 10 000.

В общините Добрич и Балчик се запазва броят на лицата, търсещи медицинска помощ в амбулаториите на общопрактикуващите лекари поради симптоми на ОРЗ и грип. Боледуват лица от всички възрасти. Броят на усложненията също нараства.

Още два дни грипна ваканция за Добрич и Балчик, другите от утре са на училище

В общините Добрич и Балчик остават в сила разпоредените ограничителни мерки в лечебните заведения, касаещи профилактичните и плановите дейности. Спират се:

  • детските и женските консултации
  • профилактичните прегледи
  • профилактичните имунизации
  • плановата оперативна дейност
  • свижданията в лечебните заведения

На Регионалното управление на образованието е предписано създаване на организация за преустановяване на учебните занятия на 6 и 7 февруари в общини Добрич и Балчик и възстановяването им в община Генерал Тошево.

Детските заведения не преустановяват работата си. Медицинските специалисти с помощта на учителите провеждат ежедневен филтър. Откритите болни деца се връщат по домовете. Заболелите лица от персонала на детските заведения не се допускат на работа.

c