Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

5 февруари – почитаме Света Агатия

На тази дата православната църква почита паметта на Света мъченица Агатия (от старогръцки името означава Добра). Тя е живяла по време на римския император Декий (249–251), когато е имало жестоки гонения срещу християните. Във всички области на империята било заповядано да ги предават на мъчения и смърт.

Агатия (Добра) е родена в Палермо (Сицилия) - била скромна християнка, славела се със своята красота, добродетел и знатен род. Родителите й оставили голямо богатство, но тя малко ценяла земните блага. Когато местният управител Квинтиан пратил войници, тя спокойно отишла с тях в Катания. Подложена на жестоки мъчения, Агатия запазила силата на духа си и нищо не можело да я накара да се отрече от Христовата вяра.

Славата на мъченическата й смърт бързо се разнесла сред вярващите и веднага след кончината й християните построили църква над нейната гробница. Простата дреха, която тя обикновено носела, била поставена на гроба й за спомен на нейното смирение.

Жителите на Катания благоговейно тачат нейната памет. Недалеч от града се намира вулканът Етна, който от време на време бълва огън и гореща лава. Веднъж, когато страшно изригване застрашавало града с гибел, те взели дрехата на Света Агатия и я държали срещу огъня. Бедата минала и катанските жители благодарили на светата мъченица за нейното застъпничество. Това било в годишнина на нейната смърт.

Днес имен ден празнуват Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добри.

Източник: posredniknews.com

c