Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Домашните птици извън дворовете в област Добрич в риск при поява на инфлуенца

За никого не е тайна, че в област Добрич се наблюдават пуснати свободно всякакъв вид домашни птици – гъски, кокошки, патици. Те са в непосредствена опасност при появата на инфлуенца. За това алармира на заседание на Областната епозиотична комисия зам.-областният управител Красимир Николов.

По думите му, домашните птици са пуснати свободно както извън дворовете, така и извън населените места. Той посочи, че през последните години се повиши популацията на дивите пернати и така опасността при инфлуенца тя да се пренесе на домашните е голяма.

Според Николов контролът трябва да е по-сериозен. Хората разбират, трябва да им се обяснява повече, никой не иска да остане без домашни животни, каза зам.-областният управител.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова припомни, че мерките срещу инфлуенца са постоянни. Обясни, че задължение на кметовете е птици извън дворовете да няма. Припомнени бяха и другите мерки - да няма фуражи на открито, те да се обеззаразяват, да се извършва дезинфекция, смяна на работни облекла и т. н.

Десетина са птицефермите на територията на област Добрич, най-голямата е в с. Дончево.

c