Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Обучават 1500 учители за проверка на малките матури

Подготовката за въвеждане на обявената промяна в начина на провеждане на т.нар. малки матури за четвъртокласниците ще започне от началото на втория срок. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев в Парламента.

Аудиозаписи с диктовка и примерни бланки за отбелязване на отговорите ще бъдат изпратени до всички училища в страната, за да могат четвъртокласниците да се упражняват за предстоящото Национално външно оценяване, на 27 и 28 май т.г.. По "Български език и литература" ще започне от 10:00 часа на 27 май. а по "Математика" – на 28 май, с начален час също 10,00.

Вълчев уточни, че ползване на аудиозапис при диктовката и попълването на отговорите на отделна бланка цели всички ученици да бъдат равнопоставени - при едни и същи условия, за покажат уменията си и да могат да бъдат оценени обективно.

"По този начин се избягват говорни проблеми, неточна комуникация и неподходяща сила на гласа при отделни учители и се създават условия диктовката да е прочетена при изпълнение на съответните методически изисквания за четене и диктовка и с темп, съобразен с възможностите на учениците в четвърти клас", заяви министър Вълчев.

Той уточни, че при записа на изпитната диктовка ще бъдат спазени всички изисквания за правилно четене – първо цялостно, а след това и на смислени части, като се акцентира и върху пунктуацията, тъй като децата все още не са я учили.

Относно притесненията, свързани с евентуален проблем с техниката, Вълчев увери, че от МОН са предвидени мерки при подобен сценарий. В случай на непредвидени обстоятелства, налагащи изпитната диктовка да се чете от учител - във всяко училище ще бъдат определени хора, които да диктуват на децата. Министърът припомни, че има разнообразни технически възможности за възпроизвеждането на звуков файл във всяко едно училище. Освен това, от пет години вече училищата получават, размножават и пускат файлове в залите по време на изпитите след седми клас.

Новият момент, свързан с отбелязването на отговорите на учениците върху отделна стандартна бланка е свързано с начина на оценяване, обясни Красимир Вълчев. Планирано е, проверката на въпросите с избираем отговор от тазгодишния изпит на четвъртокласниците да се извърши по електронен път, с цел оптимизиране на процеса и намаляване на административната тежест за училищата.

„Оценяването на задачите с отворен отговор ще се осъществява дистанционно - в електронна среда, от учители в цялата страна.“, уточни Вълчев. За целта, в началото на втория срок ще бъдат обучени 1500 начални учители, които да могат да работят в електронна среда.

c