Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Проф. Кантарджиев: Тестът за коронавирус на жената от Добрич е отрицателен

Тестът на жената, която лежи в болницата в Добрич за наблюдение за коронавирус, е отрицателен. Това съобщи в предаването „Събуди се” на Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му отрицателни са резултатите от тестовете и на другите двама души със съмнения за смъртоносния вирус, които се наблюдават в лечебни заведения в София.

Както Про Нюз Добрич писа, младата жена от Добрич се е завърнала от Тайланд. Въпреки че там случаите на коронавирус са малко, здравните власти в Добрич прецениха и я настаниха в болницата в Добрич. В петък състоянието беше добро, вече трети ден бе без температура.

В предаването „Събуди се” проф. Кантарджиев обясни, че за младите хора заплахата от коронавирус не е голяма. "Младите хора се заразяват, но не боледуват бурно. Опасното е, че като са заразени, те са в добро физическо състояние и има опасност другите да се прихванат", каза още професорът.

По думите му коронавирусът е сериозна заплаха за света. "Този вирус може да се разпространи и чрез хората, които се прибират по летищата. В България е предвиден план на Министерството на здравеопазването, чрез който едни клиники да са само за карантина, а в други да бъдат настанени хора, започнали да боледуват", заяви той.

Според него хората, които се връщат от Китай, ако тестовете след изследванията им покажат отрицателни резултати, това не значи нищо. Той уточни, че те трябва да бъдат изолирани, защото са били в контакт с болните в Ухан.  

c