Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Коронавирусът отложи Световното по лека атлетика

Световното първенство в зала в китайския град Нанджинг, което трябваше да се проведе между 13 и 15 март, беше отложено за 2021 г.  Причината е застрашителното разпространение на коронавирусът, който до момента взе повече от 130 жертви в Китай.

“Знаем, че Китай прави всичко възможно, за да овладее новия коронавирус и ги подкрепяме в тези техни усилия", информираха от Световната лекоатлетическа федерация.

Разрастващото се разпространение на коронавируса както в Китай, така и извън страната, не предполага планирането на големи форуми, докато ситуацията не бъде овладяна, се казва в становището на Федерацията.

От световната централа поясняват, че са обмисляли преместване на първенството в друга държава и благодарят на отзовалите се градове. Окончателното решение е домакинството на Китай да не бъде променяно, но световният форум да се проведе през 2021 година.

От Световната лекоатлетическа федерация уточняват, че организаторите на шампионата в Нанджин са положили сериозни усилия в планирането и подготовката на първенството и не искат да им отнемат възможността да бъдат домакини. Днес, от ръководството на Федерацията обявиха, че е намерено приемливо решение. Световната надпревара ще се проведе през месец март 2021 г.. Промяната на спортния календар е съгласувана с Европейската федерация по лека атлетика, като ръководствата на двете големи федерации изразяват увереност, че за спортистите това ще е уникална възможност да вземат участие и в Европейския шампионат на закрито, който започва в Торун, Полша - от 5 до 7 март 2021 г.

През 2018 година, домакин на Световното първенство по лека атлетика на закрито беше Бирмингам, а през 2022 година, форумът ще бъде домакинстван от Белград, Сърбия.

Заради усложнената епидемична обстановка, под въпрос са още няколко световни старта в света на спорта, планирани през тази година в Китай.

Графика на държавите (освен Китай) , в които има потвърдени случаи на заболели от новия коронавирус

c