Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

РЗИ: Правилно е жената със съмнение за коронавирус да е в болницата в Добрич

Няма причина жената, която се наблюдава за коронавирус, да бъде в друга болница в страната, а не в тази в Добрич. Това заяви за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната здравна инфекция д-р Светла Ангелова. Повод да я потърсим са множеството коментари и въпроси в социалната мрежа защо жената не е лекувана в София или Варна, където са подготвени специални звена за евентуални пациенти с коронавирус.

Жената в болницата в Добрич е изолирана, персоналът е обучен да работи в такива ситуации, обясни д-р Ангелова. Тя коментира, че ако бъде транспортирана до други болници в страната веригата ще се удължи и ще има повече контактни с нея. Взетите мерки към момента са добри и, според мен, отговарят на ситуацията, каза още директорът на РЗИ.

„Днес състоянието на жената е добро, трети ден е без температура, спокойна е. Няма причина за притеснение”, увери д-р Ангелова. Тя обаче категорично заяви, че няма бъде изписана докато не се установи какъв вирус е довел до състоянието й, докато няма лабораторен резултат.

Директорът на здравната инспекция нямаше информация дали от пристигналите китове за изследване на коронавирус вчера в България, за които Министерството на здравеопазването съобщи, ще бъде получен такъв и за пациентката в болницата в Добрич. Сподели, че доколкото е информирана те ще са само за тежки случаи, тъй като не са безкрайни като бройка. Министерството трябва да каже какво се планира, посочи д-р Ангелова.

Тя обясни, че на младата жена от Добрич се правят насочени изследвания за определени вирусни заболявания. Тъй като в момента има грипна епидемия се изследва за грипни и парагрипни вируси и допълнително за коронавирус, с това, с което е разполагано до вчера, преди да пристигнат новите китове. Чакаме резултати, надяваме се в рамките на деня или утре най-късно да пристигнат, каза д-р Ангелова. Обясни, че ако при жената бъде установен някакъв вирус, който е причинил болестта й, ще бъде изключен коронавирус. „Обикновено човек не е носител на много виолентни вируси едновременно. Има един, който причинява симптоматиката”, каза директорът на РЗИ. И допълни, че очакват точно това – ако се намери причинителят на инфекцията да се изключи коронавирусът и случаят да бъде приключен. В един биологичен секрет може да се намерят различни вируси, но има много лабораторни изследвания, които да покажат кой от тях причинява инфекцията, допълни д-р Ангелова.

c