Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В добро състояние е наблюдаваната за коронавирус жена от Добрич

Жената от Добрич, която е настанена в болницата в града ни за наблюдение за зараза с новия щам на открития в Китай коронавирус, е в добро състояние, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова. Болната е настанена в Инфекциозно отделение и се лекува с противовирусни препарати.

Жената, която е млада, постъпила в болницата преди два дни. Д-р Ангелова посочи, че тя се възстановява, днес няма температура, няма интоксикация.

Болната била в Тайланд. Предвид, че Тайланд съобщава за малко на брой случаи, преценихме, че рискът е нисък, но все пак съществува и за това  беше хоспитализирана, посочи д-р Ангелова. Тя обясни, че жената се е отнесла достатъчно сериозно към ситуацията и й благодари за съдействието.

Към днешна дата край жената няма болни, всички контактни с нея са здрави, каза директорът на РЗИ. И обясни, че в Инфекциозно отделение има изолатор, а кадрите са подготвени да посрещат всички видове заразни болести.

Рискът жената да е с коронавирус е изключително нисък и вероятността да се потвърди е много малка, посочи директорът на здравната инспекция.

Две българки, които са се завърнали от Тайланд и Китайq са приети в болници и са под наблюдение за коронавирус. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг. Първата, която се е върнала от Тайланд е в болницата в Добрич, а другата – пристигнала от Китай е в столично заведение.

Българките ще бъдат там в следващите 10-14 дни и ще бъдат следени дали няма да покажат симптоми на опасната инфекция.

Мъжът, който се завърна от Пекин преди десетина дни е все още във ВМА, но не показва симптоматика на опасната зараза.

Ананиев съобщи, че реактивите за установяване на коронавирус ще бъдат доставени през следващата седмица.

При първа възможност тримата студенти, които са блокирани заради карантината в град Ухан, ще бъдат извозени със самолет до някоя от европейските държави.

Източник: monitor.bg

c