Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

С намален брой съдебни заседатели започват работа в Балчик и Тервел

В редуциран състав на съдебните заседатели ще започнат работа през 2020 година в съдебните ведомства на общините Балчик и Тервел, съобщиха от .

Новоизбраните съдебни заседатели при Районните съдилища в Тервел и Балчик вече встъпиха в длъжност, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Добрич. Поради липса на достатъчно кандидати за мандат 2020 - 2024 г., в Районен съд - Тервел са назначени 11 съдебни заседатели, а в Районен съд - Балчик - 15. Изискуемата квота е от по 20 заседатели.

Административните ръководители на съдебните институции – съдиите Ивелина Велчева и Ганчо Драганов, са изразили увереност, че това няма да доведе до забавяне при разглеждането на наказателни дела, но отбелязват също така, че е възможно да се стигне до по-голяма натовареност на заседателите.

Преобладаващата част от новите съдебни заседатели са с педагогическо образование. Най-младият заседател е от община Тервел - на 25 години, а най-възрастният от община Балчик - на 68 години.

Новоизбраните съдебни заседатели положиха клетва пред общите събрания на съдиите в двете съдилища и са се заклели да спазват Конституцията и законите на Република България. Да изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, както и да бъдат безпристрастни, обективни и справедливи.

След клетвените церемонии, новите съдебни заседатели са преминали първоначален обучителен курс. В Балчик, той е бил воден от съдия Петър Монев - зам.-председател на Окръжен съд - Добрич и ръководител на Наказателното отделение, а в гр. Тервел - от съдия Ганчо Драганов.

Все още не текат процедурите за определяне на заседатели за останалите три районни съдилища в съдебния район на Окръжен съд - Добрич.

c