Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

На първа среща за управленски стратегии по Натура 2000 участва Областният управител на Добрич

По покана на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, днес – 28 януари 2020 г., областният управител на Добрич - Красимир Кирилов, участва в семинар за подобряване капацитета на управление на Натура 2000, съобщават от областна администрация.

По време на събитието - част от проект, изпълняван от дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ, ще се дискутират въпроси, свързани с управлението на мрежата Натура 2000 на национално ниво.

Това е първото, от общо трите национални събития заложени в проекта. Темата на днешната семинарна среща е „Подкрепа за по-добро разбиране на подхода за управление на Натура 2000 в България“. Три са основните панели за обсъждане, включени в програмата днес:

  • правно-нормативна рамка на новия подход за управление на Натура 2000;
  • отговорности на Националния консултативен съвет;
  • разработване на Документ за целите на Натура 2000.

Основната цел е актуализация на Приоритетна рамка за действие за Натура 2000, чрез национални кампании, с които да се повиши капацитетът и приносът на заинтересованите страни за постигане на целите на Натура 2000, по отношение на прилагане на новия подход на управление на мрежата. Националните събития също имат за задача да повишат ролята и участието на заинтересованите страни в процеса по разработване на планове за управление на Натура 2000 и изпълнението на заложените в тях мерки. В рамките на всяка от трите национални кампании са предвидени да се проведат и 28 регионални събития на следните теми:

  • „Подкрепа за по-добро разбиране на подхода за управление на Натура 2000 в България“;
  • „Роля и участие  на заинтересованите страни в процеса на разработване на планове за управление на Натура 2000“;
  • „Повишаване на информираността и изграждане на капацитет за участие на заинтересованите страни в процеса на изпълнение на плановете за управление на Натура 2000“.

Събитието се провежда в София и се организира от Дирекция „Национална служба за защита на природата“ в администрацията на МОСВ. Проявата е част от проект „Знания за Натура 2000“, който дирекцията на министерството изпълнява от края на 2017 г.

c