Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Колоритът на Фестивал "Сурва" гостува в Добрич


Изложбата „Лицата на Сурва“, представяща едни от най-колоритните фестивални образи от едноименния Международен фестивал, който се провежда в началото на годината в Перник, ще бъде представена в Добрич.

„Лицата на Сурва“ е фотоизложба, създадена от Община Перник, за да ни пренесе в магията на автентичния кукерски ритуал, въплътен в Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”.

Експозицията представя 60 фотографии на 14 автори, сред имената на които личат утвърдените вече - Асен Великов, Георги Димитров и Йордан Йорданов – Дълес. 

"Чрез нея зрителите  могат да усетят силата на традицията и радостта на тези, които подготвят празника, който провеждаме в град Перник" коментират създателите на фото-изложбата.

В снимките си, фотографите са уловили мигове от най-големия и колоритен маскараден  фестивал на Балканския полуостров. Фотографиите, включени в експозицията, пресъздават атмосферата на това уникално събитие, на автентичната българска традиция. Вярва се, че колкото по-силно удрят чановете на сурвакарите и кукерите, толкова повече злото бяга от нас и се очиства земята,  с надежда за добруване.

Лицата на хората във фотоизложбата са от сурвакарски групи от петте общини - Перник, Брезник, Ковачевци, Земен и Радомир, жителите на които продължават да съхраняват традицията жива. Най-младият участник сред тях е 3-годишният Николай Минев от с. Лобош.

Откриването на изложбата „Лицата на Сурва“ ще бъде на 31 януари 2020 г. от 17.00 часа в сградата на Регионалния исторически музей в Градски парк „Св. Георги“ - Добрич.

Снимки: Mirogled и People of Pernik

c