Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

12-15% е спадът на руските туристи у нас, съобщи в Добрич генералният консул

Дали спадът на руските туристи от миналата година ще бъде преодолян, ще покажат предстоящите туристически борси в Русия. Това коментира пред журналисти в Добрич генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов.

Той припомни, че Международната туристическа борса в Москва ще се проведе през март. На нея традиционно България участва много активно. Тя ще покаже интереса към българските курорти и дали спадът на руските туристи от миналия сезон ще бъде преодолян, каза дипломатът.

През миналата година, броят на руските туристи у нас е бил над 400 000. „За съжаление, през лятото на 2019 г., по различни причини, имаше спад от 12-15%. Нашите туристи обичат България. Но, сега има и други дестинации. Така че хората избират онова, което е по-хубаво”, заяви Климанов.

Засега той се въздържа от прогнози, тъй като руските туристи правят по-късно плановете за ваканцията си. „По-близо към лятото ще можем да говорим дали ще се увеличи”, коментира той.

Според него, визовият режим оказва влияние на туристопотока, но това е въпрос, който трябва да се реши от българската държава. „Относно съотношението цена-качество – то навсякъде е различно. Тези от българските туроператори, собствениците на хотели и плажове, които искат да привлекат туристи, не само руски, се грижат за това”, каза Климанов. По думите му, не може да се каже, че политиката оказва влияние върху решението на руските туристи да почиват у нас.

Дипломатът коментира, че отношенията между България и Русия в икономическата област се развиват. „Миналата година във Варна се проведе поредното 17 заседание на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Тук ще се строи Белене и Русия е готова да участва, както и в отклонението на „Турски поток“, добави той.

Висшият дипломат не пожела да коментира шпионския скандал. "Всички коментари са дадени на сайта на нашето посолство в София”, посочи Клименов.

c