Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Добрич чества 142 години от освобождението си от турско робство

Днес, 27 януари, се навършват 142 години от паметните събития по време на Руско-турската война (1877-1878 година), когато през 1878 година Хаджиоглу Пазарджик е освободен от турско робство. Това става от части на Долнодунавския руски отряд под командването на генерал-лейтенант Аполон Цимерман.

Добрич ще отбележи годишнината с панихида и общоградско поклонение пред Паметника на победата – Паметника на ген.-лейтенант Цимерман. Участие ще вземе Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк”. През целия ден ще бъдат поднасяни цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Иван хаджи Вълков,  Ф. М. Достоевски,  Алея на опълченците във Военно гробище музей, Паметник-костница на загинали руски войници и офицери по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г., Паметник на 122-ма незнайни руски воини и на офицерите Петър Усяткин от 18-ти Донски казашки полк, Цезар Пташковски от 66-и пехотен Московски полк и Герасим Кузмински от 65-ти пехотен морски полк /до Костницата на руските воини/.

Аполон Ернестович Цимерман е руски офицер, генерал от пехотата. По време на Руско-турската война е назначен за командир на 14-и армейски корпус, който действа в Добруджа. Командир е на Долнодунавския отряд в състав от 29 000 офицери и войници, 4 600 конници и 150 оръдия. Основните му задачи са осигуряване комуникациите на действащата армия с Русия, взаимодействие с други части за противодействие на турските сили в четириъгълника Русе-Силистра-Варна-Шумен. Извършва десанта при Галац за отвличане вниманието от главния удар при Зимнич-Свищов. Прехвърля силите на отряда в Добруджа и достига линията Черна вода-Кюстенджа. Отвлича турските сили от настъпателното направление на главния удар.

През заключителния етап на войната осъществява действия в Южна Добруджа и Черноморското крайбрежие. Настъпва в направлението Добрич-Провадия и прекъсва железопътната линия Варна-Русе. Награден с орден „Свети Александър Невски“.

c