Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Нова денонощна акция на КАТ в област Добрич

В ход е провеждането на поредната специализирана операция на полицията, насочена към спазването на правилата за движение от пешеходците. Акцията е обявена като денонощна и има за цел намаляване на травматизма при пешеходците, които са сред най-уязвимите групи участници в движението по пътищата.

От Вътрешно министерство обявиха, че операцията ще продължи до 31 януари 2020 година. Приоритетно, пътните полицаи ще следят за това дали пешеходците пресичат правилно, както и дали шофьорите отнемат предимството им. По закон, задължение на водачите е да пазят пешеходците, но законовите разпоредби са категорични и по отношение на поведението на самите пешеходци. 

Според официалната статистика, най-често инцидентите се случват между 17 и 19 часа вечерта. Именно затова и контролът тогава ще бъде най-засилен. От обобщените данни на ГДНП,  през  2019 година  в страната са регистрирани 6722 тежки пътнотранспортни произшествия /ТПТП/, при които са загинали 626 души и са ранени 8466. Пострадали пешеходци има в 1739 от всички ТПТП.

Данните от "черната" пътна статистика за област Добрич през 2019 година сочат - 130 тежки катастрофи със загинали 10 души и 166 ранени.

При ТПТП през м. г. в област Добрич са ранени 13 деца. Три от тях - пешеходци, 7 пътници, и трима водачи на МПС.

Началникът на сектор „Пътна полиция” при Областната дирекция на МВР Жулиян Минев коментира, че принципно тежките пътнотранспортни произшествия са равномерно разпределени през денонощието, но данните сочат за обособени две пикови часови зони - между 11 и 12 часа, както и между 17 и 19 часа. Голямата част от ТПТП са съсредоточени по второкласните пътища в региона. През м. г. са възникнали 33 такива, с 4 жертви и 46 ранени.

Като основни причинители на инцидентите, Жулиян Минев посочи водачите на МПС – 42 случая със 7 загинали и 54 ранени. На второ място е поведението на самите участници - внезапна промяна на посоката на движение. 18 катастрофи са извършени по тази причина. Третата основна причина за ТПТП е несъобразената с пътните условия скорост – с 28 тежки пътни инцидента през изминалата година.

От „Пътна полиция” отново напомнят на шофьорите, че пешеходците са уязвими. Препоръката към пешеходците е да бъдат внимателни когато пресичат - това да се случва само по обособените за това места - подлези, надлези и пешеходни пътеки.

c