Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

РЗИ: Все по-високи са стойностите на болните от Грип и ОРЗ в област Добрич

Обичайно за сезона, заболяемостта от Грип и ОРЗ в Добричка област  расте, наближаваме вече едни по-високи стойности, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова. Тя посочи, че областта ни се движи някъде седмица и нещо назад в целия епидемичен процес в страната. Предстои в началото на следващата седмица да бъде свикано заседание на Регионалния оперативен щат за борба с Грип и ОРЗ, за да се обсъди ситуацията и да се предприемат адекватни мерки, допълни директорът на РЗИ.

Данните на Регионалното управление по образованието в Добрич сочат, че днес от училище поради болест са отсъствали над 13 процента от учениците, което е с два процента повече от вчера. В училището в село Кардам децата, които не са били в час, са над 30 процента.

В РЗИ в Добрич всеки ден чрез РУО постъпват данни за отсъстващите поради болест от учебните заведения в област Добрич. Издирени са и е разговаряно с личните лекари на децата от училищата, където е отчетена по-висока заболяемост, каза д-р Ангелова. В здравната инспекция получават информация от сентинелните практики, които наблюдават всички възрастови групи, от болниците - за броя на ОРЗ и пневмониите. Поддържа се и ежедневна връзка с всички общопрактикуващи лекари, които към момента споделят, че е спокойно и нямат много пациенти.

Да се ограничат контактите, хората, които нямат нужда, да не ходят на обществени места, съветва д-р Ангелова. Трябва да се увеличи личната хигиена, да се използват маски и кърпички за ръце. Особено голямо внимание трябва да си обръщат хронично болните. Директорът на РЗИ препоръчва още болните да не се лекуват сами, а своевременно да посещават личните си лекари. Да не прибягват към антибиотик, ако той не им е предписан.

Специфичните противогрипни препарати са „Тамифлу” и „Реленца”, каза д-р Ангелова. Но има и общоантивирусни, с които лекарите от лечебната мрежа работят много добре, допълни тя.

c