Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Работи се по версиите за 50 дка унищожена територия от Дуранкулашко езеро

След вчерашния унищожителен пожар в района на Дуранкулашкото езеро, е започнало досъдебно производство за унищожаване на 50 декара от защитена територия, съобщиха от Окръжната прокуратура /ОП/ в Добрич .

Производството е по член 278в, ал. 1 от НК, и се провежда под ръководството ОП в Добрич. Това се случва, след като вчера при пожар изгоряха около 50 дка в северопазадния край на езерото. 

От информаицията на ОП-Добрич става ясно, че сигналът за пожара е бил подаден от свидетел, вчера около 13,30 часа. Пушеците били забелязани и от полицейски служители, които се намирали в района и също се отзовали. Заради силния вятър огънят се разраснал бързо в посока входа на къмпинг „Космос“.

С помощта на служители на РС ПБЗН -Шабла , за около два часа пожарът е бил потушен.

Огнената стихия унищожи десетки декари от защитената местност Дуранкулашко езеро

Припомняме, че пожарът засегна северната част на "Орлово блато", като беше овладян благодарение на бързата реакция на Пожарната служба в района. Работещи в района, от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, коментираха че заради сухата тръстикова растителност, за секунди пожарът се е превърнал в огнена стихия с 6-7-метрови пламъци. "Почти сигурно е, че става дума за умишлен палеж", смятат от БДЗП.

От Прокуратурата информират, че са разпитани свидетели, както и че в рамките на днешния ден ще бъде извършен повторен оглед в района на пожара. Назначена е и пожаротехническа експертиза.

c