Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Почитаме Св. Климент Анкирски

Пречудното житие на Св. Климент от Галатия е реалното доказателство за силата на вярата и могъществото на Създателя.

Днес Църквата чества Св. свещеномъченик Климент, епископ Анкирски.

Свети Климент се родил в гр. Анкира (днешната столица на Турция), в областта Галатия – една от люлките на малоазийското християнство, което оставило спомена за безбройни и славни изповедници на евангелската вяра.

Ефросиния - майката на Свети Климент Анкирски, била силно вярваща християнка. Още млада я омъжват за върл езичник.

Света Ефросиния полагала усилия да въведе своя съпруг в света на християнството, но той отказвал и в същото време се опитвал нея да превърне в езичник.

Водейки тази трудна духовна борба, Света Ефросиния постоянно се молела на Всевишния да ѝ дава сили, за да успее. Но Господ имал други планове за нея. Малко след като Ефросиния родила момченце, което кръстили Климент, мъжът ѝ починал.

Когато Климент навършил 12 години, Света Ефросиния също починала и той останал кръгъл сирак. За него започнала да се грижи приятелка на неговата майка – София. София била богата и благородна дама.

Настанали тежки години. Голям глад убивал населението на Анкира. Най-бедните семейства се принуждавали и оставяли на улицата и на произвола на съдбата своите деца, понеже не можели да се грижат за тях.

Климент събирал децата от улицата и ги настанявал в огромния палат на неговата осиновителка София.

София обличала и хранела бедните деца, а Климент започнал да ги учи на християнските ценности, за да може след време да получат Светото Кръщение.

Отдаден на духовни занимания, на 20-годишна възраст Свети Климент станал епископ на Анкира.

Не след дълго езичниците предприели поредното голямо гонение над християните. Този път римските войници не преследвали обикновените вярващи, а онези които ги подбуждат да почитат Иисус Христос – епископи, клирици, дори четците в храмовете.

Сред заловените и изпратени на мъчения бил и Свети Климент. Изтезанията били много - били го, драли кожата му, пробождали с шишове плътта му, че на края се виждали дори вътрешностите му..

Върнали го едва дишащ в килията на затвора. На следващата сутрин, той бил като нов. Нямало и следа от мъченията.

По заповед на императора, Свети Климент и неговият ученик  Агатангел били местени от град на град. Навсякъде публично ги измъчвали, а на следващата сутрин те били съвсем здрави.

Това продължило няколко години. Свети Климент понасял с непознато търпение мъченията и никога не си позволил да плаче, да се оплаче или да реагира по друг начин. Накрая, Императорът на Рим - Марк Аврелий Максимиан се принудил и заповядал да  върнат затворниците  обратно в Анкира.

По заповед на градоначалника, те били затворени в тъмница. На Богоявление Свети Климент бил пуснат от затвора, за да отслужи празничната служба за Кръщението на Иисус Христос. Бил екзекутиран по време на службата, заедно с помощниците си - Христофор, Харитон, и Агатангел. Това се случило на 23 януари 312 г.

Днес, имен ден празнуват - Климент, Климо, Климентин, Климентина, Клементина, Христофор и Харитон.

Източник: blitz.bg

c