Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Избрана е банката, която ще отпусне кредит за довършването на блок „Добрич”

Общинска банка АД е финансовата институция, която ще предостави краткосрочен банков кредит за довършването на жилищен блок „Добрич“, съобщиха от Общината в отговор на отправено запитване от Про Нюз Добрич.

От там припомниха, че със свое решение от февруари м. г. Общинският съвет възложи и делегира права на кмета на Добрич да проведе процедура за избор на финансова институция и да сключи договор за краткосрочен банков кредит, по силата на който Общината да поеме краткосрочен общински дълг. Изпратени са покани до три финансови интуиции и в отговор са получени оферти от две. Обект на финансирането е реализация на инвестиционен проект „Изпълнение на строително-монтажни работи по довършване на ЖБ „Добрич“. Краткосрочният дълг ще бъде поет с договор за банков заем с максимален размер до 600 000 лева.

Съгласно приета методика, съдържаща показателите и относителната им тежест, за финансова институция за предоставяне на краткосрочен банков кредит, е избрана Общинска банка АД, посочват от Общината. Методиката включва показатели с обща относителна тежест 100%, годишен лихвен процент 90%, размер на обезпечението 5% и годишен лихвен процент за просрочена главница 5%.

След приключване на всички процедури се очаква сградата да е готова за експлоатация през 2022 година. 

Както Про Нюз Добрич писа, строително-монтажните работи на блок „Добрич” ще бъдат извършени от столичното дружество „НСК София” ЕООД, което спечели обществената поръчка. Дейностите ще обхванат 1422,71 квадратни метра застроена площ и 7555,93 квадрата разгърната застроена площ. Ще бъдат извършени довършителни строително-монтажни работи на две жилищни секции на 9 етажа, блок „А“ и блок „Б“. Първите два етажа са заети от обслужваща част – магазини, частично излизащи от контура на жилищните етажи.

Секция „А“ съдържа 21 апартамента, от които 7 тристайни и 14 двустайни, а секция „Б“ – 21 апартамента – 7 едностайни и 14 тристайни. На приземния етаж в двете секции под жилищната част е развит паркинг с един подход за общо 18 автомобила. В двете секции са осигурени по едно складово помещение за всяко жилище и общи помещения за водомерен възел и машинно за двата асансьора. Проектирани са 24 магазина с различна квадратура, разположени на приземния и втория етажи в блокове „А“, „Б“, „В“, „Г“, „Д“ „Е“ и „Ж“, като част от тях са на втория етаж и под жилищните секции. Под мокрите помещения има проходим инсталационен канал.

c