Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Заради болно момиче от Добрич НЗОК премахва възрастовата граница за диетичните храни

„По отношение на диетичните и специалните храни беше взето решение да бъде утвърдена „Спецификация на диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК“. Така храната на 20-годишната Кристина Петрова от Добрич вече ще бъде поемана от Здравната каса. Това съобщи пред журналисти членът на Надзорния съвет на Касата д-р Иван Кокалов.

Припомняме, че Кристина е с рядкото генетично заболяване Пропионова ацидурия, а до навършване на 18 години е получавала безплатно необходимата за живота му храна от Фонда за лечение на деца, а по-късно – и от Българската Коледа. Очакванията на семейството са след това храната да бъде осигурявана от НЗОК. На 19 ноември миналата година обаче получават отказ от Здравната каса.

Семейство от Добрич съди Здравната каса, за да спаси живота на дъщеря си

Според управителя на Касата д-р Дечо Дечев съществуват нормативни пропуски, които затрудняват заплащането от НЗОК за пациенти на възраст над 18 години. На 8 януари 2020 г. той е изпратил писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, за да се предприемат мерки за отстраняването им. От МЗ обаче заявиха, че няма нормативни пречки Здравната каса да плати животоспасяващата диетична храна на Кристина Петрова от Добрич.

Според д-р Кокалов ще минат три-четири седмици до доставянето й след поръчка, но въпросът вече е решен въпроса и няма възрастова граница за заплащането на храната.

От пресцентъра на НЗОК уточниха, че  Надзорът е възложил на управителя на НЗОК до края на текущата седмица да открие процедура за обновяване на „Списък с диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК“, изготвен и утвърден по реда на Глава втора от Наредба № 10 от 24 март 2009 г.

 „Целта е да се осигури достъпност и непрекъсваемост на лечението на здравноосигурените до диетични храни за специални медицински цели, както и допълване в Списъка на диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК, в съответствие със списъка със заболявания, за чието лечение НЗОК заплаща.  Касата заплаща лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели по Наредба № 10 от 2009 г. „За условията, реда, механизма и критериите за заплащане от НЗОК на лекарствени продукти, медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, договаряне на отстъпки и прилагане на механизми, гарантиращи предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК“, допълват от пресслужбата.  

Междувременно стана ясно, че делото, което семейството на Кристина заведе срещу НЗОК е насрочено за 3 февруари от 10.45 часа. То е срещу Заповедта на управителя на НЗОК, с която е прието, че заявената диетична храна за специални медицински цели Cornida OAc C по заявление, подадено от Кристина, със съгласието на майка ѝ, е извън обхвата на Наредба №2/27.03.2019г. и не попада в предмета на Наредбата за заплащане на медицински и други услуги за лица над 18 години.  

c