Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

"Сън" или защо никое щастие не бива да се гради върху чуждото нещастие

Първата премиерна творба на добричкия Държавен куклен театър "Дора Габе" в културен афиш 2020 е куклената постановка „Сън“ на Магда Борисова.

Първото ѝ представяне на сцената на кукления театър за най-малките жители и гости на Добрич ще се състои на 24 януари от 18 часа.

"Никое щастие не бива да се гради върху чуждото нещастие" - това е посланието, което авторът на "Сън" - Магда Борисова, е опитала да внуши на актьорите, за да го предадат чрез магията на театъра, на най-малките почитатели на красивите приказни истории в Добрич.

Както подсказва заглавието, действието се развива в Страната на сънищата. Всеки сън е една произволна субективност. Чрез нея човек прекрачва границите на реалността.  Тук героите осъзнават, че се намират в сън и желаят да прехвърлят мост между сън и реалност.

Тони бърза да се срещне с краля на Страната на сънищата, който може да сбъдне хубавите сънища. Тони има няколко прости желания - майка му да има сладък живот, тъй като все се оплаква, че ѝ горчи и да имат достатъчно пари, за да задържи кучето Ралф.

По пътя си среща феи и митични същества, научава се как да се пребори с кошмарите и страховете си. Помага на изпаднало в беда създание въпреки огромния риск да закъснее за срещата с краля и неговите желания да останат неизпълнени.

 А в края на едно такова пътуване човек научава много за себе си и спътниците си. Когато стигат в двореца на сънищата, Тони е изправен пред трудно решение. Той трябва да избере само  едно от трите си желания – или сладкия щастлив живот, или кучето, или парите.

Приказната история "Сън", на сцената ще бъде пресъздадена от актьорите: Ренета Николова, Мила Боянова, Росен Радев и Валентин Иванов.

Камелия Кондова, Магда Борисова и Драгни Драгнев предложени за награда “Дора Габе”

Режисъор на постановката е Румен Куртев. Със сценографията и куклите е ангажирана Елисавета Качулева. Пламен Мирчев- Мирона е авторът на музиката.

Авторката - Магда Борисова, е родена през 1978 г. във Велико Търново. Завършва с отличие биологична паралелка в природо-математическата гимназия „Васил Друмев”. Става магистър по право и защитава следдипломна квалификация по криминология в СУ "Св. Кл. Охридски". По-късно започва работа като юрисконсулт в Община Елена. Три години е заместник-кмет на Община Златарица, където е и председател на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. От 2008 г. е общински съветник при Община Елена. През 2011 е избрана за заместник председател на Общински съвет в гр. Елена.

Колкото и да е чудно, освен за тази сериозна обществена дейност, на Магда Борисова й остава време да пише. Нещо повече. Тя вече има впечатляващо творчество с 6 пиеси за деца и 3 за възрастни. Любовта ѝ към писането започва с хайку и разкази още в ученическите години. Оттогава печата в местни, национални и международни списания и вестници. През 2011 г. издава две новели в електронен вариант - „Брилянтна игра” и ”Хрониките на един апокалипсис”.

Носител на много отличия, авторката спечелва през 2011 г. и
конкурса за детска пиеса на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" Варна с пиесата "Сън". През 2013 г. пиесата й „Голямото Коледно приключение на Боцко” е номинирана на международния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник” в Ямбол*. 

c