Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Пожелания за повече бебета на празника на родилната помощ в болницата в Добрич

Празникът на родилната помощ беше тържествено отбелязан днес в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. По традиция лекарите и специалистите отбелязват своя професионален празник по стар стил на 21 януари.

Домакините закичиха с китка своите гости, сред които кметът Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов и заместникът му Красимир Николов, общинските съветници от ГЕРБ Зорница Михайлова, Камелия Койчева, Кина Драгнева, Марияна Драгнева - ръководител на Училището за родители, представители на инициативата „Събери капачки, дари живот“.

Домакини и гости бяха поздравени със стихове, песни и танци от малките таланти от детска градина №32 „Зорница“. „Целувам ръката, която поема живота. Здраве и семейно щастие“, пожела директорът на детската градина Марияна Димитрова. Тя поднесе добрджанска погача на началника на отделението по акушерство и гинекология д-р Ивайло Петев с пожелание „Колкото зрънца жито са били необходими за изработването на тази питка, толкова деца да се родят“.

Кметът пожела на всички медици, които празнуват днес здраве, удовлетворение от професията и щастливи дни. Общината предостави спални комплекти на отделението по акушерство и гинекология, и климатик - за отделението по неонатология.

Все със същата всеотдайност да се грижат за всички пациенти и да са удовлетворени от работата си, пожела на екипа на отделението и Зорница Михайлова. От името на общинските съветници от ГЕРБ тя подари на двете отделения - АГ и неонатология, спални комплекти.

 „За миналата година през отделението са преминали 2400 пациенти, от които 877 за да родят своите деца. Бройката не изглежда толкова голяма на фона на предишни години. Но, това е само 2% спад, при доста по-голям средно за страната. И това се дължи на нашия труд – на отделенията по АГ, неонатология, ОАРИЛ и на кръвния център. За поредна година имаме нулева майчина смъртност, показателите за недоносеност са под средните за страната, показателите за перенаталната смъртност или кой да е медицински показател, за нашето отделение е под средния за страната“, каза Д-р Ивайло Петев – началник на отделението по акушерство и гинекология. Той благодари на всички свои колеги за всеотдайната работа и не без гордост сподели, че 2019 г. е нулева година по отношение на майчината смъртност, както и че по всички показатели, в т.ч. и за недоносени деца, МБАЛ Добрич е под средното за страната.

Убеден съм, че догодина за първа година от много време, ще се похвалим с ръст на раждаемостта, каза още д-р Петев.

c