Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Общински фонд ще подпомага двойки с репродуктивни проблеми в Балчик

Правилник за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми от община Балчик предстои да приеме Общинският съвет на Белия град. Предложението е на председателя на ОбС Николай Колев. Проектът за правилник е публикуван в сайта на Общината за едномесечно обществено обсъждане, което започва от днес, 21 януари.

„В последните години се наблюдава тенденция на отрицателен демографски прираст в нашата страна и неотменно първо място по ниска раждаемост на глава на населението по всички статистики в сравнение с други страни в Европа и света – се посочва в проекта за правилник. -Тревожен факт е снижаването на възрастовата граница сред жените, които не могат да родят свое дете по естествен биологичен път. Усилията на държавата не са достатъчни за справянето с безплодието, затова все повече общини в България основават общински фондове за ин витро оплождане. Високите цени на лекарствата, манипулациите и все още ниската ефективност на процедурите не позволяват на много двойки да имат свое бебе. Това налага търсенето на финансови средства за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми”.

С предложения правилник се определят редът, условията и процедурите на финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, жители на община Балчик. Средствата ще бъдат предвидени в бюджета на Белия град.

Кандидатстващите за подпомагане трябва да са български граждани, притежаващи адресна регистрация с постоянен и/ или настоящ адрес в община Балчик и нейни жители през последните три години. Те трябва да имат доказан стерилитет.

Всяка двойка има право да кандидатства за отпускане на средства за един опит в рамките на една  календарна година. Средствата се определят индивидуално и са в размер до 3000 лв. на заявител за един опит. Всяка двойка има право на подпомагане до три опита. В рамките на една календарна година се финансират не повече от 5 двойки.

c