Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Увеличават се кражбите, бягствата от дома и карането на коли от деца в Добрич

Кражби на чужди недвижими вещи, бягства от дома, физически и психически тормоз и управление на моторни превозни средства без свидетелство са най-честите противозаконни прояви, извършени от деца в Добрич. Тенденцията е за увеличаването им. Това става ясно от отчета за дейността на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни за 2019 година, който предстои да бъде разгледан на предстоящото заседание на Общинския съвет в Добрич.

36 наказателни дела срещу 63 деца са образувани и разгледани от комисията през изминалата година. Те са повече в сравнение с 2018-а, когато делата са били 33 с 51 участници. Осем от постъпилите в МКБППМН не са разгледани, тъй като децата и техните родители трайно са напуснали България и живеят в чужбина.

От ненавършилите 18 години, извършили противообществени прояви през м. г., 20 са малолетни, а 43 - непълнолетни. Момичетата са 16, а момчетата – 47.

59 семейства на деца в Добрич, които подлежат на образование и за които е установено, че живеят в чужбина, са посетени през 2029 година екипите, които работят по обхващане и задържане на децата в образователната система. В областния град действат три такива екипа, те са създадени със заповед на началника на Регионалното управление по образование.

Снимката е илюстративна

c